Luciano Gasparini zet LAG kantpers op zijn kop

Het Italiaanse LAG zet de kantpers op zijn kop. Ontwikkelaar Luciano Gasparine zet de hydraulische cilinders niet bovenin de machine, maar in de voet ervan.

LAG is een nieuwkomer in de markt, maar wel met een rijke historie. Het brein hierachter is namelijk Luciano Gasparini, die jarenlang verantwoordelijk was voor de technische ontwikkelingen bij de Italiaanse machinebouwer Gasparini, die inmiddels alweer enkele jaren geleden failliet ging en met een nieuwe eigenaar een doorstart heeft gemaakt. Daarvoor had de Italiaan de firma al vaarwel gezegd om aan zijn nieuw concept voor een kantbank te gaan werken.LAG staat dan ook vvoor LA G-Costruzioni Meccaniche
S.R.L. gevestigd in Signoressa (Trevignano).

Bijzonder aan de GBS-technologie van het bedrijf is dat de kantpers eigenlijk op zijn kop wordt gezet, althans vergeleken met de bestaande concepten. Luciano Gasparine zet namelijk de hydraulische cilinders niet bovenin de machine, maar in de voet ervan. Daardoor hoeft de totale constructie veel minder zwaar te zijn. De cilinders trekken de bovenbalk naar beneden, waarbij de aandrijving over in totaal acht lineaire geleidingen loopt, vier aan elke kant van de machine. De machine was te zien op de afgelopen BlechExpo in Stuttgart .

Stijve constructie kantpers

Het voordeel van dit concept is dat de machine extreem stijf is. Deze constructie voorkomt het doorbuigen van de machine, wat tot een hogere nauwkeurigheid in de buiging leidt. Daarom is een bombering, die doorgaans bij andere plooibanken wordt gebruikt, niet nodig. Een tweede voordeel is dat je ook bij korte buiglengten extra hoge perskrachten en zeer grote slagen kunt realiseren. Bij een 2 meter plooibank gaat LAG tot een perskracht van 400 ton, bij een 3 meter machine tot 600 ton.

Kleine buigcel

Hetzelfde GBS-concept past de Italiaanse machinebouwer nu ook toe in een mini buigcel, die volledig geautomatiseerd is en servo aangedreven is. LAG levert de buigcel compleet met een Stäubli robot voor het positioneren van de producten en een universele robot voor de handling van de geplooide producten. De Italianen hebben plannen om dit concept nog verder door te ontwikkelen, met onder andere een visionsysteem. Zo werkt men voor een klant aan een oplossing waarbij de robot de lasergesneden plaatdelen direct van de laser neemt en bij de kantpers legt, waar de robot dan het buigen volautomatisch op de GBS-plooibank uitvoert.

LA G-Costruzioni Meccaniche S.R.L.