Luxexcel wint met geprinte optieken RapidPro Award

De jury vindt dat Luxexcel deze award verdiend heeft omdat het bedrijf met de printtechnologie het productieproces van optische elementen voor LED-verlichting optimaliseert. In plaats van kostbare matrijzen te bouwen voor het spuitgieten van optieken, kan men nu direct vanuit de CAD-file deze onderdelen voor bijvoorbeeld de verlichtingsindustrie printen in kunststof.

Met deze Printoptical Technology opent Luxexcel heel nieuwe markten voor 3D printen. ‘In plaats van dat fabrikanten van verlichtingsarmaturen de lenzen in grote aantallen moeten bestellen, kunnen wij ze on demand produceren, enkelstuks of in kleine series’, aldus Marco de Visser, marketing manager van het pas in 2009 gestarte bedrijf. Ook kunnen lightdesigners nu makkelijker hun verlichtignsdesigns testen in de praktijk, omdat ze eenvoudig een optiek voor de LED-verlichting kunnen printen.

Springplank

De verlichtingsmarkt is een springplank voor Luxexcel . Door onder andere de nauwkeurigheid verder te verhogen zullen in de toekomst ook andere toepassingen van kunststof optieken haalbaar worden, verwacht De Visser. ‘We gaan heel snel richting de kwaliteit van hoogwaardige spuitgiet lenzen.’ Luxexcel wil de productie vooralsnog in eigen hand houden, maar op termijn is niet uitgesloten dat men de technologie onder licenties beschikbaar stelt aan derden.


Peter Legierse, voorzitter van de branchevereniging RapidPro, heeft de award aan het eind van de eerste beursdag uitgereikt. De andere genomineerden waren Ultimaker (dat tijdens de beurs succesvolle workshops organiseerde) en Lithoz, de Oostenrijkse fabrikant van 3D printers voor het printen van technisch keramiek.

RapidPro

Franc Coenen

Recent Posts

Wereldwijde dichtheid fabrieksrobots verdubbeld

Het gebruik van robots in fabrieken over de hele wereld blijft in hoog tempo doorgaan:…

8 uur ago

Arbeidsmarkt iets minder krap in derde kwartaal

Het aantal vacatures nam in het derde kwartaal af met vijfduizend en het aantal werklozen…

1 dag ago

Koninklijke Marine 3D-print reserveonderdelen (video)

De Koninklijke Marine staat voor de uitdaging om zijn vloot te onderhouden, waar die zich…

1 dag ago

Column Joachim Driessen: Op staande voet

Soms sta je raar te kijken. Op een gewone dinsdagochtend zei mijn secretaresse dat ze…

1 dag ago

In zes stappen een cobot integreren

Uit onderzoek van Reichelt Elektronik blijkt dat ruim 45 procent van de bedrijven van plan is binnen…

1 dag ago

Huisbeurs in herhaling voor Jörg Machines

Jörg Machines, fabrikant van plaatbewerkingsmachines, opent in februari 2025 opnieuw haar deuren voor een exclusieve…

1 dag ago