Actueel

Maakindustrie betaalt facturen te laat

25% van de Nederlandse ondernemingen betaalden zijn facturen in 2022 niet op tijd. Dat blijkt uit cijfers van bedrijfsdataexpert Altares Dun & Bradstreet op basis van een analyse van Nederlandse en Noord-Europese bedrijven. 

Nederlandse bedrijven veranderden hun betaalgedrag amper in 2022. Een jaar eerder betaalde 74 procent van de ondernemers ook al netjes op tijd. Er is wel een verschil zichtbaar met 2019: toen betaalden ondernemers nog maar 69 procent van de rekeningen binnen de afgesproken termijn.

Grote ondernemers betalen later

Altares Dun & Bradstreet bekeek in zijn analyse ook of de grootte van een onderneming invloed had op het betaalbedrag. De data laten zien dat grote bedrijven in het laatste kwartaal van 2022 slechts 35.5 procent van de facturen op tijd betaalden. De kleinste ondernemingen (77.8% op tijd), kleine (67%) en middelgrote ondernemingen (49.3%) deden het stuk voor stuk beter.

Maakindustrie betaalt minder snel

Betaaltrends verschilden ook per sector. Landbouw en visserijbedrijven betaalden hun rekeningen in 82 procent van de gevallen op tijd. In de retail lag het percentage nog hoger: handelaars voerden transacties voor 83 procent van de rekeningen op tijd uit.

Betalingen in de maakindustrie (61.3%) en transport (62.4%) verliepen minder vlot. In de bouw zagen leveranciers de betaaltermijn ook oplopen. Betaalde een bouwbedrijf zijn rekeningen in 2021 nog op tijd in 75.6 procent van de gevallen, een jaar later was dat 72.2 procent.

Barry de Goeij, Data Scientist bij Altares Dun & Bradstreet: ‘Vanaf 1 juli verandert de wetgeving met betrekking tot het op tijd betalen van facturen. Ook grote bedrijven komen dan niet meer onder de wettelijke betaaltermijn van 30, of in sommige gevallen 60, dagen heen. Veel bedrijven betalen nu al op tijd. Tegelijkertijd laten onze cijfers zien dat er voor veel bedrijven nog werk aan de winkel is. Macro- en micro-economische factoren hebben altijd invloed op het betaalgedrag bij ondernemers. Het is goed om te zien dat Nederlandse bedrijven, in ieder geval in Europese context, hun zaken op orde lijken te hebben.’

De redactie

Recent Posts

Perron038 en Universiteit Twente gaan samenwerken

Universiteit Twente en Perron038, innovatiecentrum voor de maakindustrie in (Regio) Zwolle, zijn een samenwerkingsovereenkomst aangegaan.…

19 uur ago

Staaljournaal: Staalmarkt blijft in mineur

Europese autofabrikanten, een van de belangrijkste en op één na grootste afnemers van staal, hebben…

2 dagen ago

MKB-Nederland: ‘Nu tempo maken met uitwerking voorstel vroegpensioen’

VNO-NCW, MKB-Nederland en LTO Nederland roepen minister Van Hijum op tempo te maken met de…

2 dagen ago

Nieuwe cao Metaal & Techniek is een feit

Leden van de vakbonden FNV, CNV en De Unie en de werkgevers, verenigd in FWT,…

3 dagen ago

Kabinet wil ondernemerschap stimuleren

Het kabinet wil het verdienvermogen van Nederland versterken door ondernemerschap te stimuleren. Ondernemers en bedrijven…

3 dagen ago

Tata Steel onthult toekomstbestendige decoilinglijn bij Feijen

Feijen Heavy Gauge Europe, een gespecialiseerd staalservicecentrum en dochteronderneming van Tata Steel Nederland, heeft een…

3 dagen ago