De Nederlandse machinebouwers zagen vorig jaar hun omzet met 14 procent stijgen (t.o.v. 2017) naar een waarde van 36 miljard euro. Daarmee nemen ze wereldwijd de tiende plek in. De mondiale omzet in 2018 bedroeg 2,6 biljoen euro, een stijging van 4 procent ten opzichte van 2017.
Dit blijkt uit schattingen van de VDMA-economen. De machinebouwsector in Azië ontwikkelde zich in een bovengemiddeld tempo. Met een stijging van 5 procent tot iets minder dan 1,34 biljoen euro bleef Azië veruit de grootste productieregio in de machinebouw. Iets meer dan de helft van de totale wereldmachine-omzet werd daar gegenereerd.
Europa
Het groeipercentage in Europa als geheel en in de EU-landen als geheel kwam overeen met het wereldwijde gemiddelde van plus 4 procent. De EU-landen produceerden aanzienlijk minder machines (694 miljard euro) dan Azië, maar meer dan twee keer zoveel als de VS (plus 2 tot 334 miljard euro). ‘De groei van de wereldwijde verkoop van machines is bemoedigend, maar had in een rustiger politiek klimaat nog hoger kunnen uitvallen. De gevolgen van de handelsgeschillen of de Brexit zullen we waarschijnlijk pas dit jaar echt zien, vanwege de lange doorlooptijden in de machinebouw’, aldus VDMA chief economist Dr. Ralph Wiechers over de resultaten.
China aan de top
Duitsland is sinds 2013 de op twee na grootste machinefabrikant ter wereld. Vorig jaar bedroeg het verkoopvolume 297 miljard euro (plus 4 procent). De Bondsrepubliek was goed voor ruim 11 procent van de wereldwijde machineverkoop. China staat opnieuw aan de top met een duidelijke marge. Het land heeft de titel van ‘s werelds grootste machinefabrikant sinds 2009. De totale omzet van 856 miljard euro in euro’s betekende een stijging van 7 procent ten opzichte van het voorgaande jaar. Ook de machinefabrikanten in Japan (4e plaats) konden hun omzet met 2 procent verhogen tot 264 miljard euro. Italië, nummer 5 in de wereldmachinebouw, heeft zijn omzet met 4 procent verhoogd tot 126 miljard euro. In het geval van Italië en ook in de Verenigde Staten zorgt de afschrijvingsvermindering voor een rugwind.
De top vijf landen in de ranking (China, USA, Duitsland, Japan, Italië, Duitsland) zijn samen goed voor 72 procent van de wereldwijde machineverkoop. Wisselkoersschommelingen hadden ook een niet onaanzienlijke invloed op de totale omzetcijfers in 2018. Zo verloor de renminbi in 2018 ongeveer 2 procent van zijn waarde ten opzichte van de euro, bijna 3 procent ten opzichte van de yen en iets meer dan 4 procent ten opzichte van de dollar. Dit betekent dat de stijging van de verkoop in alle drie de landen groter was in nationale valuta dan in het uniforme europerspectief.
De VDMA vertegenwoordigt meer dan 3.200 bedrijven in de middelgrote machine- en installatiebouwsector. Met ruim 1,3 miljoen werknemers in Duitsland en een omzet van 232 miljard euro (2018) is de sector de grootste industriële werkgever en een van de belangrijkste Duitse industrietakken.