Tegenwoordig vindt onderhoud vooral preventief plaats waardoor het effect ervan veel minder goed zichtbaar is dan vroeger. Volgens Renée Bergkamp, directeur-generaal van het Ministerie van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie, is het van belang om de maatschappelijke resultaten van onderhoud te benadrukken zoals minder CO2-uitstoot en het voorkomen van ongelukken.
Bergkamp zei dit gisteren tijdens het openingsdebat van de technologie- en onderhoudsbeurs Maintenance Next 2011 in Ahoy Rotterdam. Jeroen van der Veer, voorzitter van Platform Bèta Techniek gaf aan dat er op het gebied van veiligheid ‘zero tolerance’ is, wat resulteert in miljoenen uren werken zonder incidenten. Een prestatie waar de mensen uit het vak trots op mogen zijn en dat door de sector veel meer uitgedragen mag worden.
Meer sexy
Tijdens het openingsdebat werd gesproken over het meer sexy maken van het onderhoudsvak. ‘Bedrijven moeten hun poorten weer openstellen voor publiek. Benamingen van het vakgebied mogen daarnaast weleens gemoderniseerd worden’, zegt Martin van Pernis, president van KIVI NIRIA en voormalig CEO van Siemens Nederland. ‘Maintenance’ spreekt bijvoorbeeld al meer tot de verbeelding dan het woord ‘onderhoud’. Eén van de toehoorders tijdens het debat opperde dat het maken van een technische soapserie wellicht dé manier is om jonge mensen in razend tempo de mooie kanten van het technische vak te laten zien.
Augmented reality bril
Renée Bergkamp liet tijdens de opening van Maintenance Next 2011 het toppunt van Nederlandse innovatie zien. Met een augmented reality bril op werd zij begeleid in het uitvoeren van een korte shut-down procedure. Deze innovatie, evenals andere vernieuwende technologieën van meer dan 300 exposanten, zijn live te bewonderen op de expo. Maintenance Next is nog tot en met donderdag 14 aprilte bezoeken.