Makerbot langs de meetlat

Foto van: De redactie
Geplaatst door De redactie

Drie jaar geleden bracht Makerbot de vijfde generatie Replicator 3D-printers op de markt. Eind vorig jaar kwam de Makerbot Replicator+. Een waardige upgrade? Of is er in eigenlijk geen steek veranderd? Vraag & Aanbod vergelijkt.

Terwijl de afmetingen gelijk zijn, is de Replicator+ is volgens Makerbot 30% sneller dan zijn voorganger, en het bouwvolume 25% groter. Ook zijn de hard- en software verbeterd om vervorming te minimaliseren, zodat de prints meer lijken op de 3D-modellen in de computer. Het meest in het oog springt de vervanging van de glasplaat van het bouwplatform door een uitneembare kunststof plaat.


Eerst testten we de verhoogde printkwaliteit. De prints zijn inderdaad zeer strak. We hebben een kubusvormige puzzel gemaakt, waarbij de stukjes perfect in elkaar moeten passen. De vervorming was zeer laag, wat wijst op een consistente printkwaliteit.

Verstoppingen?

Met enige argwaan zagen we dat Makerbot wederom de zelfontworpen, verwijderbare ‘Smart Extruder’ gebruikt. De vorige keer ondervonden we hiermee wat problemen. Nu wordt gelukkig een nieuwe versie geleverd: de ‘Smart Extruder+’. Dit onderdeel belooft minder verstoppingen en vastgelopen filament.


De Smart Extruder+ blijkt inderdaad zeer betrouwbaar te werken. We hebben de printer drie weken lang elke werkdag getest, zonder problemen met de materiaaltoevoer. Ook het uitwerpen van oud en invoeren van nieuw filament verliep vlot.

Kunststof in plaats van glas

Veel 3D-printers in deze prijsklasse hebben een verwarmde glasplaat om op te printen, om vervorming en losraken van prints te voorkomen. Bij de Replicator+ is het bouwplatform een onverwarmde, uitneembare kunststof plaat.

Makerbot langs de meetlatHet is aan te raden altijd een raft mee te printen. Deze rafts zijn gemakkelijk te verwijderen.


Dit blijkt een geniale vondst. De flexibele kunststof plaat kan na een print met de hand worden gebogen, waardoor de prints gemakkelijk loskomen. Het oppervlak ist zo afgewerkt dat prints grip hebben, zonder dat de gebruiker met stickers, tape, of spray aan de slag hoeft. Hierdoor staat de printer tussen twee opdrachten in minder lang stil vanwege schoonmaakwerkzaamheden.


Wel heeft de Replicator+ door het niet-verwarmde bouwplatform nog steeds de neiging om prints los te trekken als er geen ‘raft’ wordt meegeprint. In de praktijk bleek dit echter geen probleem. Rafts waren na het printen gemakkelijk te verwijderen van de rest van de print en de Replicator+ print altijd automatisch een raft mee, tenzij je dit expliciet uitvinkt in de software.

Connectiviteit

Net als bij het vorige model biedt Makerbot veel connectiviteitsopties. De printer werkt zowel via USB-kabel, als via ethernet- of wifi-netwerken met alle moderne Windows-, macOS- en Linux-systemen en prints kunnen ook via USB-stick aan de printer worden gevoerd. Via een app is de connectiviteit zelfs uit te breiden naar draagbare iOS- of Android-apparaten.

Alle problemen opgelost

Makerbot heeft alle problemen van de vorige printer weten op te lossen, naast het doorvoeren van enkele daadwerkelijk bruikbare innovaties, zoals het inventieve buigbare bouwplatform. Hoewel de creatieve opties nog steeds wat beperkt zijn, doordat een dual extruder-optie ontbreekt en de printer enkel met PLA kan printen, zijn de geprinte objecten van dusdanige kwaliteit dat we deze 3D-printer van harte aanbevelen.

Met dank aan Layertec voor het ter beschikking stellen van het testexemplaar.