Op de BlechExpo in Stuttgart hebben diverse fabrieken aangekondigd de contractprijzen per 1 juli te willen verhogen. ThyssenKrupp Steel meldde een prijsstijging van 100 euro ten opzichte van het niveau van het eerste half jaar te willen doorvoeren. Andere fabrieken schijnen die doelstelling te willen volgen.
Dit meldt Novio Staal in zijn Staaljournaal van juni. Overigens schrijft Staaljournaal reageert de markt rustig onder deze aangekondigde verhoging. Velen geloven wel in een prijsstijging, maar twijfelen aan een verhoging van deze omvang met als argument, dat de vraag een dergelijke stijging niet rechtvaardigt. Inderdaad toont de Europese markt een wisselend beeld. Zo floreert de automobielindustrie als ten tijde van vóór de crisis van 2008 en ook de truck- en trailerbouw lijkt behoorlijk op te leven. Zorgwekkend echter blijft met name de bouwsector, waar nog steeds maar weinig positieve geluiden te horen zijn.
Griekenland
De financiële problemen in Griekenland en de daarmee verbonden onzekerheid rond de stabiliteit van de euro zijn ook niet echt een stimulans te noemen voor een opleving in de bouwsector binnen de Eurozone. De algemene vraag naar staal in Europa is eind mei en begin juni wat opgeleefd, maar nog lang niet voldoende om de staalfabrieken gerust te stellen over een positieve prijsontwikkeling. Meer en meer fabrieken hebben mede daarom al aangekondigd de komende maanden tijdelijk capaciteiten te sluiten, waarmee vraag en aanbod binnen Europa wat meer in evenwicht zou moeten blijven.
Import uit China
Een factor die de Europese producenten echter niet kunnen beïnvloeden is de hoeveelheid importmateriaal. Blijft bijvoorbeeld de vraag naar gewalst staal in China zelf op dit moment wat achter, de productie van ruwstaal blijft onverminderd hoog en lijkt dit jaar zelfs op bijna 700 miljoen ton uit te gaan komen wat een stijging van zo’n 10 procent ten opzichte van 2010 betekent. Door die hoge productie waarmee de balans van vraag en aanbod uit het evenwicht dreigt te raken is het aannemelijk, dat de importen in Europa zullen toenemen wat dan weer – in combinatie met de koers van de dollar – een effect op de prijspolitiek van de Europese producenten zou kunnen hebben.
Grondstoffen stabiel
Daarnaast zijn de prijzen van de grondstoffen redelijk stabiel, wat ook al niet bijdraagt aan de onderbouwing van een zo’n drastische prijsstijging zoals in Stuttgart aangekondigd. In de huidige markt binnen Europa zijn onderlinge verschillen per regio te zien, waarbij de prijzen op de spotmarkt niet alleen lager zijn dan de actuele fabrieksprijzen, maar ook behoorlijk uiteen kunnen lopen. Het meest stabiel lijken de prijzen voor kwartoplaat te zijn, terwijl die voor warmgewalste rollen juist veel hebben moeten inleveren.
Ontwikkeling staalprijzen
Hoe de ontwikkeling van de prijzen naar en in het 3e kwartaal van 2011 zal zijn is echt moeilijk te voorspellen. Fabrieken willen meer, iets wat ze altijd willen, de markt stribbelt tegen die verhoging, wat ze altijd doet, maar bedacht moet tevens worden dat de staalproducenten tegelijkertijd ook alweer een kwartaal verder kijken.
Daarbij spelen natuurlijk zoals altijd de prijzen van de grondstoffen en schroot een belangrijke rol, maar met het bepalen van het prijsniveau per 1 juli 2011 wordt tevens de basis gelegd voor de prijssituatie in het 4e kwartaal. De fabrieken zullen dus alles in het werk zetten om het prijsniveau per 1 juli op een aanmerkelijk hoger peil te krijgen dan in de voorgaande maanden.
Volgens Novio Staal zijn de (fabrieks-)staalprijzen in juni 2011 voor coils en kwartoplaat als volgt (in euro per ton):
mei juni
• Warmgewalste coils 600-625 580-605
• Koudgewalste coils 700-725 680-705
• Sendzimir verzinkte coils 710-750 690-720
• Kwartoplaat 730-790 715-760