Materiaalminnaars gaan naar vakbeurs Materials 2014

‘De vakbeurs Materials, engineering & technology, wordt nog sprankelender. We hadden vorig jaar al een materialententoonstelling, die de aandacht trok. Tijdens de komende editie is er veel meer te zien en komt er meer beleving, met meer materialen en apparaten. Hierbij gaat het om innovaties van composieten, kunststof, staal, keramiek, aluminium, nikkel en titaan. Maar ook nieuwe ‘smart materials’. Verder is er volop aandacht voor analysetechnieken, het bewerken van materialen, warmtebehandelingen, verbindingstechnieken, oppervlaktetechnieken, materiaalkarakterisering, recycling, schade-onderzoek & design en ontwerpen’, somt Timo van Leent, beursmanager Materials 2014 op.

Materia tentoonstelling

Op de Materia tentoonstelling worden 100 van de meest inspirerende en innovatieve materialen gepresenteerd. Het doel van de tentoonstelling is om een brug te slaan tussen de creatieve en de technische sector. De innovatieve materialen die getoond worden, zullen ontwerpers, fabrikanten en specialisten uit de technische industrie volop inspireren. Op de Materia tentoonstelling zijn onder andere lichtgewicht composieten, antibacteriële coatings, flexibel hout, verpakkingsmateriaal gemaakt van schimmels en zelfherstellende materialen te zien.

Technical Ceramics Hotspot

De meest toonaangevende bedrijven op het gebied van technische keramiek hebben zich verenigd in de NKV (Nederlandse Keramische Vereniging). Van hieruit worden krachten gebundeld en wordt kennis uitgewisseld. Tijdens de vakbeurs Materials 2014, presenteert een aantal vooruitstrevende NKV-bedrijven zich in een gezamenlijk paviljoen, de ‘Technical Ceramics Hotspot’. In de Technical Ceramics Hotspot komen keramische oplossingen tot leven. De bijzondere eigenschappen van dit materiaal, gecombineerd met de nieuwste productietechnieken, zorgen voor verrassende mogelijkheden.

Materials Research Cluster

Het Materials Research Cluster Gent is een initiatief waarbij acht partners (OCAS, Universiteit Gent, Sirris, BIL, Clusta, CRM, SIM en haar afdeling Flamac) op basis van samenwerking, clustering en strategische alliantie hun materiaalkundige expertise en ervaring aanwenden. Het cluster wil ervoor zorgen dat bedrijven in Vlaanderen en ver daarbuiten nieuwe producten en technologieën sneller op de markt kunnen krijgen. Het Materials Research Cluster beschikt over meer dan 200 wetenschappers en een state-of-the-art machinepark.

Paviljoen additieve productie

Technologie voor additive manufacturing waaronder 3D-printen staan volop in de aandacht. Materiaal(ontwikkeling) is een kritische (succes)factor voor de kans van slagen van deze additieve processen. Chemelot Campus en Chillabs (Hogeschool Zuyd) in Geleen en de Limburgse ontwikkelmaatschappij LIOF geven op Materials gelegenheid voor bedrijven en instellingen om elkaar te ontmoeten in de gezamenlijke stand (nummer 18). Tevens worden er diverse lezingen verzorgd over materialen voor additieve productie.

Congresprogramma

Het congresprogramma bestaat uit ruim 40 lezingen en workshops. Zowel vanuit de onderzoeks- en kennisinstellingen als vanuit de industrie worden verschillende materiaalinnovaties en hoogwaardige bewerkingen gepresenteerd. Hierbij wordt kennis en ervaring vanuit meerdere toepassingsgebieden (o.a.: automotive, machinebouw, lucht- en ruimtevaart, elektronische industrie, marine/offshore en chemie) met u gedeeld.


De vakbeurs Materials is gratis, wel vooraf registeren via de website.

Partner Bond voor Materialenkennis

De partners, die Mikrocentrum ondersteunden bij de organisatie, kijken zonder uitzondering positief terug op de eerste materialenbeurs. Eddy Brinkman, voorzitter van de Bond voor Materialenkennis, zag bij de goed georganiseerde eerste editie een brede verscheidenheid aan bezoekers. ‘Voor de Bond was het een mooi platform om ons te presenteren aan materiaalminnend Nederland. De grote kracht van deze beurs is de breedte aan onderwerpen. Bezoekers kunnen met een aantal oplossingsrichtingen voor hun materiaalprobleem weer naar huis, waarschijnlijk breder dan zij vooraf hadden gedacht’. Brinkman ondersteunt dat er meer nadruk mag komen op bestaande materialen. ‘Natuurlijk zijn er bezoekers geïnteresseerd in een buzz-onderwerp als grafeen, maar zij zoeken toch vooral snelle oplossingen, in bestaande materialen, waar zij zelf misschien nog niet aan hadden gedacht.’

De redactie

Recent Posts

Wereldwijde dichtheid fabrieksrobots verdubbeld

Het gebruik van robots in fabrieken over de hele wereld blijft in hoog tempo doorgaan:…

2 dagen ago

Arbeidsmarkt iets minder krap in derde kwartaal

Het aantal vacatures nam in het derde kwartaal af met vijfduizend en het aantal werklozen…

3 dagen ago

Koninklijke Marine 3D-print reserveonderdelen (video)

De Koninklijke Marine staat voor de uitdaging om zijn vloot te onderhouden, waar die zich…

3 dagen ago

Column Joachim Driessen: Op staande voet

Soms sta je raar te kijken. Op een gewone dinsdagochtend zei mijn secretaresse dat ze…

3 dagen ago

In zes stappen een cobot integreren

Uit onderzoek van Reichelt Elektronik blijkt dat ruim 45 procent van de bedrijven van plan is binnen…

3 dagen ago

Huisbeurs in herhaling voor Jörg Machines

Jörg Machines, fabrikant van plaatbewerkingsmachines, opent in februari 2025 opnieuw haar deuren voor een exclusieve…

3 dagen ago