Met deze geassembleerde maskers kunnen artsen de tijd die een patiënt aan een mechanische beademingstoestel hangt verkorten, wat helpt om de druk op de leveranciers van beademingstoestellen te verminderen. Materialise verwacht het apparaat midden april ruim beschikbaar te hebben voor ziekenhuizen.
Over de hele wereld zijn ziekenhuizen op zoek naar medische apparatuur die lucht kan leveren met toegevoegde zuurstof voor de behandeling van ernstig zieke coronaviruspatiënten. Op dit moment wordt deze behandeling uitgevoerd met behulp van mechanische ventilatoren, die slechts zeer beperkt verdeeld zijn. Als gevolg hiervan onderzoeken artsen vandaag de dag verschillende methoden om ‘positieve eindexpiratoire druk’ toe te passen op de longen van coronapatiënten zonder gebruik te maken van een beademingstoestel.
Materialise heeft een oplossing ontwikkeld om zuurstof toe te dienen en een hoge positieve druk te creëren zonder het gebruik van een ventilator. Een 3D-geprinte connector zet standaardapparatuur die al beschikbaar is in de meeste ziekenhuizen om in een niet-invasief PEEP-masker (NIP) dat kan worden aangesloten op de zuurstoftoevoer (om de ademhaling van coronaviruspatiënten te vergemakkelijken). Deze oplossing geeft patiënten een langere periode voordat mechanische beademingstoestellen nodig zijn voor de behandeling, en helpt hen om de beademingstoestellen eerder uit te schakelen, waardoor deze toestellen vrijgemaakt worden voor kritieke patiënten. Door gebruik te maken van standaard medische apparatuur, waaronder een niet-invasief beademingsmasker (NIV), een filter en een PEEP-klep, is de oplossing eenvoudig en vertrouwd om te gebruiken door medische professionals.
Hoewel 3D-printing een snelle en lokale productie van medische apparatuur mogelijk maakt, waardoor het mogelijk is om snel oplossingen naar de ziekenhuizen te brengen, is het van cruciaal belang om te voldoen aan de regelgeving om de veiligheid van patiënten en zorgverleners te waarborgen. Materialise is nu bezig met een versnelde regulatie (in Europa en de VS). Tegelijkertijd ondersteunt Materialise een klinische studie om de klinische impact van het gebruik ervan op coronapatiënten te testen en verwacht dat de eerste resultaten binnen de komende twee weken beschikbaar zullen zijn.
‘3D-printing speelt een cruciale rol in de strijd tegen de wereldwijde coronaviruspandemie door het mogelijk te maken innovatieve oplossingen te ontwikkelen en deze zeer snel wereldwijd beschikbaar te hebben’, aldus Brigitte De Vet, Vice President van Materialise Medical. ‘Tegelijkertijd is het van cruciaal belang dat de medische producten die we op de markt brengen veilig en effectief zijn. Materialise heeft tientallen jaren ervaring met gecertificeerd medisch 3D-printen, waardoor we snel en veilig 3D-geprinte apparaten op de markt kunnen brengen.’
Ondertussen is Materialise bezig met het opschalen van zijn productiecapaciteit om de oplossing breed en snel beschikbaar te maken voor ziekenhuizen die op zoek zijn naar een noodoplossing. De Materialise NIP Connectors zullen worden geproduceerd in de ISO 13485 gecertificeerde faciliteiten van het bedrijf in België en Plymouth, Michigan en on-site 3D-printfaciliteiten van kwaliteitsvolle partners. Materialise is op zoek naar partners om deze oplossing voor zoveel mogelijk patiënten beschikbaar te maken.
Het gebruik van robots in fabrieken over de hele wereld blijft in hoog tempo doorgaan:…
Het aantal vacatures nam in het derde kwartaal af met vijfduizend en het aantal werklozen…
De Koninklijke Marine staat voor de uitdaging om zijn vloot te onderhouden, waar die zich…
Soms sta je raar te kijken. Op een gewone dinsdagochtend zei mijn secretaresse dat ze…
Uit onderzoek van Reichelt Elektronik blijkt dat ruim 45 procent van de bedrijven van plan is binnen…
Jörg Machines, fabrikant van plaatbewerkingsmachines, opent in februari 2025 opnieuw haar deuren voor een exclusieve…