Ruim 850 vooraanmeldingen kreeg de Japanse machinebouwer Mazak voor haar open dagen op het Benelux-hoofdkantoor in Leuven. Samen met een aantal andere bedrijven toont de machinebouwer er tot-en-met vandaag haar nieuwste bewerkingsmachines met de laatste snufjes op het gebied van automatisering en digitalisering.
De parkeerplaats van het hoofdkantoor van Mazak Benelux in het Belgische Leuven was woensdag overladen met auto’s waarvan een groot gedeelte een Nederlands kenteken droeg. Reden van bezoek was de traditionele Mazak Open House: van 29 november tot-en-met 1 december opent de Japanse machinebouwer haar deuren en kunnen potentiële klanten en relaties traditiegetrouw de laatste metaalbewerkingsmachines zien.
‘Dit is veel makkelijker en ook goedkoper dan een deelname op de beurs’, knipoogt Job van Berkel, directeur Mazak Benelux dat al jaren open dagen organiseert op haar democentrum en dit jaar onder andere de Technishow links liet liggen. Van Berkel stelt dat de interesse vergelijkbaar is met vorige edities. ‘Wij hebben 850 vooraanmeldingen gehad en dagelijks zijn er honderden mensen.’
Veel vraag naar automatisatie
Het gelijke aantal bezoekers als in voorgaande jaren symboliseert het marktsentiment dat door Mazak-topman als ‘vrij goed’ omschreven wordt. Ondanks de onzekere economische omstandigheden loopt de vraag naar freesmachines en draaibanken van Mazak gestaag door. ‘Al merken we wel dat bedrijven in België iets afwachtender zijn dan in Nederland. Dat heeft vermoedelijk ook wel te maken met de aanhoudende vraag van ASML wat toch een belangrijke opdrachtgever is voor de Nederlandse metaalbedrijven.’
Een andere ongewijzigde trend op de markt is de grote vraag naar automatiseringsoplossingen. Inspelende op deze vraag ging de machinebouwer OEM-samenwerkingen aan met RoboJob uit het Belgische Heist-op-den-Berg en het Nederlandse BMO. Beide spelers waren ook aanwezig op het democentrum van Mazak met hun gerobotiseerde oplossingen in de oranje bedrijfskleuren van Mazak. ‘Wij bieden deze automatiseringsmachines optioneel aan bij onze machines. De klant kan voor een combinatie kiezen, maar ze kunnen ook zelf afzonderlijk een automatisch laad-en lossysteem kopen’, vervolgt van Berkel.
Bewerkingscenter met robot en AVG
Blikvanger op de open dagen was de combinatie Mazak Integrex i-250HS met de RoboJob Tower die voor de automatische belading en lossing zorgt. Een derde speler in de opstelling is Kumatech uit het Brabantse Brakel met haar autonoom rijdende palletwagentjes (AVG). ‘Je kunt een draaibank of een freesmachine nog zo automatiseren, als je de pallet niet tijdig verplaatst kan de machine zijn werk niet blijven doen’, vertelt Joris Hubers van Kumatech.
Het Brabantse bedrijf is van oudsher machinebouwer. Op verzoek van een klant ontwierp het een paar jaar geleden een machine die pallets autonoom kan verplaatsen binnen het magazijn. ‘Daar zagen we toen veel potentieel in waardoor we deze machine hebben doorontwikkeld en tot deze AVG’s zijn gekomen’, vervolgt Hubers. Nadat het eerst voornamelijk klanten in de metaalbewerking bedienden, zijn de AVG’s nu ook terug te vinden in andere sectoren tot de bloemenveiling aan toe.
Hubers spreekt van een explosieve vraag, ondanks de kwakkelende economie. ‘Het personeelsprobleem blijft spelen en bovendien wie investeert in een dure metaalbewerkingsmachine wil dat deze zo veel mogelijk uren draait. Automatisering is daarvoor de beste oplossing. Daarnaast kan de machine-operator zich hierdoor met andere complexere dingen bezig houden dan met interne logistiek.’
Meer spindeluren
Ook andere partners tijdens de open dagen in Leuven waren duidelijk geselecteerd op basis van specialisme in automatisering. Zo presenteerde Schunk er de i-tendo connect toolhouder die vibraties van het gereedschap herkent en vervolgens een signaal kan afgeven waarop de operator kan ingrijpen. Een andere Industrie 4.0 oplossing van Schunck is het Rapido snelwisselsysteem dat automatische verwisseling van de klauwplaten mogelijk maakt.
De drang naar meer spindeluren maken, was veel gehoord op de Open House van Mazak. ‘Een machine maakt gemiddeld 1.500 tot 1.800 spindeluren terwijl hij er in theorie 8.000 uur kan maken. Door meer uren te draaien, kun je de machine uiteraard sneller terugverdienen en ben je concurrentieel’, vertelt Werner De Ridder, general manager van Schunk Intec Belux.
Aanwezige bedrijven zien ook de trend naar meer productie tijdens daluren om zo de kosten te drukken. Voor nachtwerk is automatisatie vaak de enige oplossing.
Ook Mazak kon in haar eigen huis uiteraard niet achterwege blijven met de presentatie van nieuwigheden, zowel qua software als nieuwe machines. Zo wordt onder andere VCE-600 gepresenteerd, een verticale freesmachine. In het oog springend is ook de nieuwe Optiplex 3015 NEO 2D-fiberlasersnijmachine. Mazak is in de Benelux iets minder gekend voor zijn lasersnijmachines waardoor de verkoop zich in andere Europese landen concentreert.