Er leven zeker investeringsplannen in de metaalindustrie’, zegt Hugo Verlaak, die de sales- en supportteams van Mazak in de Benelux aanstuurt. ‘Maar men denkt wel meer na over de benutting van de machines. De loonkosten maken robots des te interessanter.’
Omdat de vraag naar automatiseringsoplossingen voor kleine en middelgrote series zo groot is, had Mazak dit jaar op haar private show in Haasrode meerdere aanbieders van dergelijke systemen uitgenodigd voor de private show. Door meerdere systemen te tonen, wil men de bezoekers meer aanzetten om na te denken over de oplossing die het beste bij hun bedrijf past. Deze formule is blijkbaar aangeslagen, gelet op de 700 bezoekers verdeeld over drie dagen, wat er aanzienlijk meer zijn dan andere jaren.
Primeur RoboJob
Het Begische RoboJob toonde op de show bij Mazak zelfs voor het eerst de robotlader voor freesmachines. In dit geval was de robot gekoppeld aan een Mazak Variaxis J500. ‘Eigenlijk komt de show te vroeg, omdat we de opstelling nog niet in eigen huis hebben getest’, zegt Helmut De Roovere, ceo van Robojob. Dat gaat de komende maanden gebeuren, zodat het systeem komend voorjaar aan klanten geleverd kan worden. Het bijzondere aan de oplossing van RoboJob is dat het systeem zowel geschikt is voor freesmachines als voor draaimachines. De IRS M Basic komt namelijk grotendeels met het bestaande systeem IRW W Basic (voor draaimachines) overeen. Het verschil zit met name in de grijper. De oplossing voor de freesbank is voorzien van de nieuwe Cube. Hierop kunnen vier verschillende grijpersystemen worden bevestigd. Daaronder ook een verstelbare vacuümgrijper om complexe freesstukken met de robot uit te kunnen nemen. Het wisselen van de robot van een frees- naar draaimachine gaat eenvoudig. Aan de hand van het datasignaal van de machine herkent de robotbesturing om welke machine het gaat en past daar alles op aan. Door de plaat waarop de robot staat aan te passen, is uitlijnen niet nodig.
Korte terugverdientijd
Cellro toonde de Fixed 1250, een compacte robotcel voor aan een draaibank. Dit systeem bevat twee pneumatisch bediende schuifladen, een in het bereik van de robot, de ander bereikbaar voor de operator. Deze kan de cel beladen met ruw materiaal en ontladen terwijl de robot en machine draaien.
Ook RFA Rijlaarsdam Factory Automation liet een oplossing voor een draaimachine zien. De Robotloader. Volgens Ren Rijlaarsdam ligt de terugverdientijd van een robot in een toepassing overdag tussen de 1 en 2 jaar, afhankelijk of je elke dag nog een paar uurtjes extra onbemand verspaant. ‘De robot heeft echter ook een positief op de kwaliteit. En, niet onbelangrijk, door de robot het eentonige werk te laten doen, kun je de vakkennis van je medewerkers gebruiken voor het programmeren van machines, het meten, etc. Voor het imago van de je bedrijf is de robot belangrijk, deze zorgt voor een high tech uitstraling.’
Mazak: uitbreiding
Mazak levert zelf ook automatiseringsoplossingen, ofwel een robotlader geïntegreerd in sommige machines of het Palletech systeem, een complete oplossing voor een flexibele productiecel. De Beneluxvestiging wil zich hiermee nadrukkelijker gaan profileren, aldus Hugo Verlaak. ‘We hebben te weinig laten zien dat we turn key projecten uitvoeren.’ Ook als de klant voor een systeem van een derde partij kiest, neemt Mazak de volledige integratie voor zijn rekening. ‘Wij begeleiden de aankoop en de installatie.’ Mazak gaat overigens in Haasrode een nieuw magazijn bouwen, waarin het bestaande spare parts centrum voor Europa wordt ondergebracht. Dat is namelijk wederom uit het jasje gegroeid. De bouw van het nieuwe magazijn is gepland voor medio 2013.