MBO techniek in middelpunt

‘Wij zetten alle vakopleidingen MBO techniek samen in het middelpunt van de belangstelling. Clusteren zorgt met een jaarlijkse instroom van tweehonderd studenten voor kritische massa. Een speciaal, modern ingericht gebouw werkt mee aan de rehabilitatie van het technisch vakmanschap’, aldus Hans Leijn over het initiatief vanuit het Brabantse bedrijfsleven.

Leijn (68) is voormalig topman van technologieconcern Bosch Rexroth (aandrijf- en besturingstechniek) in Boxtel. Als bestuursvoorzitter van de Middelbare Vakopleiding Metaal (MVM) die tweejarige vakopleidingen verzorgt, maakt Leijn zich al lang sterk voor oplossingen voor de schaarste aan technische vakmensen. ‘Voor bedrijven is menselijk kapitaal het hoogste goed. Daar moet je in investeren. Dat geld verdien je op termijn vanzelf weer terug’, verwoordt Leijn zijn drijfveer het bedrijfsleven wakker te schudden en te motiveren ‘in woord en daad’ mee te werken aan de opleiding van vaklieden. ‘Bedrijven moeten minimaal vijf jaar betrokken willen zijn bij de Techniek Academie met stageplaatsen, excursies, gastcolleges, geld en meer. Alleen dan kunnen we van techniek een begerenswaardige opleiding maken met toekomstperspectief.’

Pilot

De Techniek Academie is door branchevereniging FME als pilot omarmd. Twaalf Brabantse bedrijven hebben hun schouders eronder gezet om de nieuwe school vorm en inhoud te geven.

Om kwalitatief hoogwaardige opleidingen te kunnen waarborgen, werken ze samen met het Koning Willem I College in Den Bosch. ‘Bedrijven zitten te springen om hoger opgeleide vaklieden. Aankomende technici die ook theoretisch onderlegd zijn. De inbreng van een ROC is daarvoor essentieel. Het maakt een volwaardige middelbare technische beroepsopleiding mogelijk’, licht Leijn toe.

De Techniek Academie krijgt vijf uitstroomrichtingen: elektrotechniek, metaal/werktuigbouw, mechatronica, koeltechniek en installatietechniek E en W. ‘Er komen doorgaande leerlijnen niveau 2 tot en met 4. Heel belangrijk is dat studenten tijdens hun opleiding kunnen switchen naar een andere opleiding die beter bij hun talenten past. Door afspraken met Avans Hogescholen kunnen we ook een doorlopende leerlijn naar het technische HBO faciliteren. Studenten kunnen dus naar gelang hun capaciteiten doorgroeien naar het voor hen hoogst haalbare niveau.’

http://www.kw1c.nl/

De redactie

Recent Posts

Wereldwijde dichtheid fabrieksrobots verdubbeld

Het gebruik van robots in fabrieken over de hele wereld blijft in hoog tempo doorgaan:…

1 dag ago

Arbeidsmarkt iets minder krap in derde kwartaal

Het aantal vacatures nam in het derde kwartaal af met vijfduizend en het aantal werklozen…

2 dagen ago

Koninklijke Marine 3D-print reserveonderdelen (video)

De Koninklijke Marine staat voor de uitdaging om zijn vloot te onderhouden, waar die zich…

2 dagen ago

Column Joachim Driessen: Op staande voet

Soms sta je raar te kijken. Op een gewone dinsdagochtend zei mijn secretaresse dat ze…

3 dagen ago

In zes stappen een cobot integreren

Uit onderzoek van Reichelt Elektronik blijkt dat ruim 45 procent van de bedrijven van plan is binnen…

3 dagen ago

Huisbeurs in herhaling voor Jörg Machines

Jörg Machines, fabrikant van plaatbewerkingsmachines, opent in februari 2025 opnieuw haar deuren voor een exclusieve…

3 dagen ago