MCB: ‘Door prijsdruk weinig marge voor staalhandel’

De metaalfabrieken in Europa hebben het zwaar omdat de prijsdruk aan zowel grondstoffen- als afzetzijde weinig marge voor hen overlaat. Hun pogingen om de prijzen in de markt te laten stijgen hebben wisselende effecten. Voor sommige producten neemt de concurrentie van importen toe.

Dit schrijft staalleverancier MCB Nederland in haar maandelijkse uitgave ‘Metaal marktbewegingen’ van februari 2013. Per assortimentsgebied ziet MCB NEderland de volgende ontwikkelingen in de markt.

Koolstofvlakstaal

De ontwikkelingen op de dunne koolstof plaatmarkt zijn redelijk, de vraag van de eindgebruikers is teleurstellend. De ontwikkeling van de prijs die wordt verwacht is stijgend. Bij de producenten van dunne koolstof plaat is de capaciteit voldoende (eind april/begin mei). Op de markt voor warmgewalste koolstof plaatproducten zijn de ontwikkelingen eveneens redelijk te noemen, de vraag van de eindgebruikers is daarentegen ook teleurstellend. De prijs ontwikkelt zich naar verwachting nog wel stijgend. Bij de producenten is de capaciteit voldoende (in april).

Aluminium

De markt van aluminium wals- en extrusieproducten laat momenteel tegenstrijdige ontwikkelingen zien. Enerzijds worden in deze markt lage prijzen aangeboden voor aluminium halffabricaten, met name door leveranciers buiten West-Europa. Anderzijds houden West-Europese leveranciers de prijzen op niveau in verband met stijgende kosten. De LME- en omwerkingsprijzen blijven, ondanks deze ontwikkelingen, relatief stabiel. De levertijd voor extrusieproducten is enigszins toegenomen naar circa vijf tot zes weken, dit duidt op meer activiteit in deze sector. Voor aluminium walsproducten zijn de levertijden over het algemeen ca. 8-10 weken. Afhankelijk van de orderintake bij producenten de komende maanden, zal er druk op de aluminium prijscondities blijven.

Lange producten

Aan de inkoopzijde zien we bij lange producten dat eigenlijk alle prijzen dalende zijn, met
uitzondering van naadloze buizen. Vraag en aanbod zijn zo uit balans dat fabrieken de prijzen niet omhoog krijgen, sterker nog: genoodzaakt zijn om prijzen naar beneden bij te stellen om zo verliezen nog enigszins te beperken. Het mag duidelijk zijn dat fabrieken nog altijd kunstmatig de capaciteit terugschroeven om vraag en aanbod enigszins weer in evenwicht te krijgen. Pas dan zullen ook (noodzakelijke) prijsverhogingen geaccepteerd worden in de markt.

Roestvast staal

De opstart van 2013 in de RVS-markt heeft dit jaar niet het normale re-stocking effect gezien. Daarnaast heeft de brand bij Aperam invloed op de productiecapaciteit van de andere fabrieken. De fusie tussen Outokumpu en Inoxum is een feit en wordt strategisch uitgebouwd richting de markt. De prijsverhogingen zijn nog niet algemeen geaccepteerd, daarnaast zou er bij een verder stijging van prijzen mogelijk meer invloed komen van niet-EU spelers.

Wat betreft de legeringstoeslag zien we voor maart een kleine verhoging van circa 20 euro voor 304, echter de recente grondstofprijzen geven mogelijk richting april weer een correctie. Voorraden bij de plaatfabrieken blijven onder druk staan, terwijl we aan buiszijde ervaren dat er meer druk komt om deze voorraden te verkopen door een erg rustige opstart in 2013.

MCB Nederland

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *