Categories: Marktprijzen

MCB Nederland: Italiaanse staalproducent doet prijsdaling staal stoppen

Dit schrijft MCB Nederland in haar december nieuwsbrief ‘Marktbewegingen’. Daarin gaat deze staalleverancier in op de ontwikkelingen in diverse staalsectoren.

Koolstofvlakstaal

De afgelopen weken is de markt volop in beweging. Mede door de stillegging van de productie van Ilva in Italië, is er onrust ontstaan. Hierdoor zoeken Italiaanse klanten momenteel elders naar materiaal en dit draagt ertoe bij dat levertijden langer worden. De laatste weken zijn de prijzen fors gestegen, we moeten denken aan prijsverhogingen tussen de 30 en 60 euro per ton.

Aluminium

De voornemens van aluminiumproducenten om de prijsstijging van voormaterialen door te belasten, worden slechts deels doorgevoerd. De matige vraag naar aluminium wals- en extrusieproducten is hiervan de belangrijkste oorzaak. De meeste partijen sturen naar het einde van het jaar aan op een lage voorraad, waardoor slechts het hoognodige wordt ingekocht. Er is  voldoende productiecapaciteit, waardoor levertijden relatief kort blijven. Klanten leggen interessante aanvragen/projecten bij meerdere aanbieders voor, waardoor lage prijzen aangeboden worden.

Lange producten

Voor blank stafstaal zien we als enige dat prijzen nog licht dalende zijn. Er is nog voldoende voorraad in de keten aanwezig en voormateriaal is nog voor een ander niveau gekocht. In tegenstelling tot blank zien we bij warmgewalst stafstaal dat prijzen licht stijgen. De eerste verhogingen zijn dan ook al doorgevoerd en verdere stijgingen worden niet uitgesloten. Beschikbaarheid en capaciteit blijven goed. Voor de koolstof buizen zien we eveneens een lichte prijsstijging, mede veroorzaakt door de perikelen omtrent het walswerk Ilva. Flinke prijsstijgingen blijven echt uit, maar de eerste verhogingen zijn ook hier doorgevoerd. Voor naadloze buizen blijft het prijsniveau stabiel.

Roestvaststaal

Afgelopen maanden was het beeld gezien in de prijsstelling in roestvast staal niet stabiel, vooral de grondstoffen hadden een behoorlijke invloed op deze wisseling in de prijsstelling. De aankoopprijzen bij de fabriek waren historisch gezien laag en op een niveau dat onder het kostprijsniveau lag van alle Europese producenten. Op dit moment zien we dat fabrieken met deze prijsstelling niet meer kunnen en willen leven, waardoor de druk op verbetering van prijs aan de orde is. Mogelijk dat de fusie tussen Inoxum en Outokumpu per 1 januari hieraan nog een versterkt effect geeft. Anderzijds blijft een overcapaciteit aan de orde en zijn niet-Europese prijzen niet ver van het huidige EU-niveau af.


De nikkelprijs heeft zich de afgelopen maand positief ontwikkeld, we zien dat voor januari de verwachte legeringstoeslag met ca. 40-50 euro hoger ligt dan december.

MCB Nederland

Danny Jasper

Recent Posts

Keuzedeel moet meer vakmensen richting scheepsbouw krijgen

Het repareren en modificeren van schepen vraagt specifieke kennis en kunde die de algemene technische…

6 uur ago

AWVN: ‘Hoge loonstijgingen niet in lijn met productiviteitsverbetering’

De aanhoudende druk om lonen flink te laten stijgen in combinatie met vrees van werkgevers…

8 uur ago

Werkgevers springen zelf bij vanwege personeelstekort

Twee op de vijf (39%) werkgevers vangen momenteel personeelstekorten op door zelf bij te springen…

10 uur ago

Grondstoffenscanner vernieuwd

De Grondstoffenscanner is vernieuwd. De Europese maakindustrie is vaak afhankelijk van grondstoffen uit andere landen…

10 uur ago

FME opteert voor sterker, slimmer en groener Nederland

De nieuwe beleidsagenda van FME voor de technologische industrie heeft de titel: Naar een sterker,…

10 uur ago

Zwakke investeringen geven tegenslag Duitse machinebouw

De Duitse machinebouwsector heeft in mei een forse daling van inkomende orders ervaren. In vergelijking…

1 dag ago