Categories: Marktprijzen

MCB Nederland: Italiaanse staalproducent doet prijsdaling staal stoppen

Dit schrijft MCB Nederland in haar december nieuwsbrief ‘Marktbewegingen’. Daarin gaat deze staalleverancier in op de ontwikkelingen in diverse staalsectoren.

Koolstofvlakstaal

De afgelopen weken is de markt volop in beweging. Mede door de stillegging van de productie van Ilva in Italië, is er onrust ontstaan. Hierdoor zoeken Italiaanse klanten momenteel elders naar materiaal en dit draagt ertoe bij dat levertijden langer worden. De laatste weken zijn de prijzen fors gestegen, we moeten denken aan prijsverhogingen tussen de 30 en 60 euro per ton.

Aluminium

De voornemens van aluminiumproducenten om de prijsstijging van voormaterialen door te belasten, worden slechts deels doorgevoerd. De matige vraag naar aluminium wals- en extrusieproducten is hiervan de belangrijkste oorzaak. De meeste partijen sturen naar het einde van het jaar aan op een lage voorraad, waardoor slechts het hoognodige wordt ingekocht. Er is  voldoende productiecapaciteit, waardoor levertijden relatief kort blijven. Klanten leggen interessante aanvragen/projecten bij meerdere aanbieders voor, waardoor lage prijzen aangeboden worden.

Lange producten

Voor blank stafstaal zien we als enige dat prijzen nog licht dalende zijn. Er is nog voldoende voorraad in de keten aanwezig en voormateriaal is nog voor een ander niveau gekocht. In tegenstelling tot blank zien we bij warmgewalst stafstaal dat prijzen licht stijgen. De eerste verhogingen zijn dan ook al doorgevoerd en verdere stijgingen worden niet uitgesloten. Beschikbaarheid en capaciteit blijven goed. Voor de koolstof buizen zien we eveneens een lichte prijsstijging, mede veroorzaakt door de perikelen omtrent het walswerk Ilva. Flinke prijsstijgingen blijven echt uit, maar de eerste verhogingen zijn ook hier doorgevoerd. Voor naadloze buizen blijft het prijsniveau stabiel.

Roestvaststaal

Afgelopen maanden was het beeld gezien in de prijsstelling in roestvast staal niet stabiel, vooral de grondstoffen hadden een behoorlijke invloed op deze wisseling in de prijsstelling. De aankoopprijzen bij de fabriek waren historisch gezien laag en op een niveau dat onder het kostprijsniveau lag van alle Europese producenten. Op dit moment zien we dat fabrieken met deze prijsstelling niet meer kunnen en willen leven, waardoor de druk op verbetering van prijs aan de orde is. Mogelijk dat de fusie tussen Inoxum en Outokumpu per 1 januari hieraan nog een versterkt effect geeft. Anderzijds blijft een overcapaciteit aan de orde en zijn niet-Europese prijzen niet ver van het huidige EU-niveau af.


De nikkelprijs heeft zich de afgelopen maand positief ontwikkeld, we zien dat voor januari de verwachte legeringstoeslag met ca. 40-50 euro hoger ligt dan december.

MCB Nederland

Danny Jasper

Recent Posts

Arbeidsmarkt iets minder krap in derde kwartaal

Het aantal vacatures nam in het derde kwartaal af met vijfduizend en het aantal werklozen…

16 uur ago

Koninklijke Marine 3D-print reserveonderdelen (video)

De Koninklijke Marine staat voor de uitdaging om zijn vloot te onderhouden, waar die zich…

19 uur ago

Column Joachim Driessen: Op staande voet

Soms sta je raar te kijken. Op een gewone dinsdagochtend zei mijn secretaresse dat ze…

20 uur ago

In zes stappen een cobot integreren

Uit onderzoek van Reichelt Elektronik blijkt dat ruim 45 procent van de bedrijven van plan is binnen…

20 uur ago

Huisbeurs in herhaling voor Jörg Machines

Jörg Machines, fabrikant van plaatbewerkingsmachines, opent in februari 2025 opnieuw haar deuren voor een exclusieve…

20 uur ago

Zesde FD Gazelle Award voor ConstruSteel

Softwarebedrijf ConstruSteel behoort in 2024 wederom tot de snelst groeiende bedrijven van Nederland en daarom…

21 uur ago