MCB ziet staalvraag nog niet echt aantrekken

Het jaar is rustige gestart, met lichte prijsstijgingen die enerzijds vanuit de metaalfabrieken worden geïnitieerd vanwege stijgende grondstoffenprijzen, anderzijds vanwege het aanvullen van voorraden in de keten. Omdat de vraag nog niet echt aantrekt is het niet duidelijk hoe deze prijsstijgingen zich verder gaan ontwikkelen.

Dit schrijft staalleverancier MCB Nederland in haar maandelijkse uitgave ‘Metaal marktbewegingen’ van januari. Per assortimentsgebied ziet MCB NEderland de volgende ontwikkelingen in de markt.

Koolstofvlakstaal

In het begin van 2013 beweegt de markt voor koolstof vlakke producten zich vrij rustig. Staalfabrieken hebben te maken met stijgende kostprijzen, die ze proberen te vertalen naar een hogere af-fabrieksprijs. Vanwege de vraagontwikkeling in de markt is te merken dat aanbieders en afnemers samen zoeken naar een goede marktprijs.

Aluminium

Ondanks eerdere signalen vanuit de aluminiumproducenten over verhogingen van omwerkingsprijzen, worden deze niet of nauwelijks doorgevoerd vanwege de verminderde vraag in combinatie met de overcapaciteit. Levertijden zijn met name op aluminium extrusieproducten zeer kort te noemen; 3 à 4 weken. Levertijd voor aluminium walsproducten zijn momenteel 8-10 weken. De prognose voor het eerste halfjaar is dat de omwerkprijzen en levertijden vrij stabiel zullen blijven, terwijl niet te voorspellen valt hoe de LME-prijs zich zal ontwikkelen, aangezien deze (met name tegenwoordig) sterk beïnvloed wordt door beleggingsmaatschappijen.

Lange producten

Fabrieken zijn bezig om (nog) meer capaciteit af te bouwen. Dit zou voor de toekomst kunnen betekenen dat levertijden uit gaan lopen, waardoor prijzen uiteindelijk verhoogd zullen worden. Fabrieken hebben de prijsverhoging hard nodig gezien de ontwikkeling van hun kostprijs.

Roestvast staal

De RVS-fabrieken zijn goed gevuld, vooral vanwege de vraag van eindverbruikers en de opbouw van voorraad vanuit de handel en service centers. Voor de eerste maanden is de orderintake bij de producenten in lijn met de verwachtingen. Aan de prijszijde zien we dat, door een redelijk vlakke ontwikkeling in de grondstoffen, de legeringstoeslag naar februari weinig verandering laat zien. Wel komt er meer druk vanuit de fabrieken in het omhoog brengen van de basisprijzen, deze zijn reeds gedeeltelijk gerealiseerd. Verhogingen die men inzet liggen rond de 50 euro per ton voor de komende maand, echter dit is voor de fabrieken nog steeds niet voldoende om uit de rode cijfers te komen. Mogelijk dat de fusie tussen Outokumpu en Inoxum hieraan een positieve bijdrage kan geven. Aan importzijde zien we weinig beweging, het huidige Europese prijsniveau is daarvoor te laag. Ondanks de signalen dat prijzen zullen stijgen, blijft er druk op de marge.

De prijslijsten van MCB Nederland

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *