Volgens de CAO Metalektro 2013-2015 dienen de feitelijke salarissen per 1 augustus 2014 te worden verhoogd met 1,5 procent. Voor medewerkers van 23 jaar en ouder bedraagt deze verhoging bij voltijdarbeid tenminste 28,81 euro bruto per maand. Deze verhoging geldt overigens niet voor diegene die 90.000 euro of meer verdienen.
Dit meldt de FME op haar website. Voor medewerkers in de opstapsalarisgroep en voor leerling-werknemers met een leerarbeidsovereenkomst geldt deze verhoging ook niet. Voor deze categorieën medewerkers geldt een eigen salarisregeling, namelijk die van het wettelijk minimumloon. Voor hen zijn daarom alleen verhogingen van het wettelijk minimumloon van toepassing.
Deeltijd
De cao gaat uit van de voltijd medewerker. Voor medewerkers in deeltijd gelden de arbeidsvoorwaarden uit de cao naar evenredigheid van het aantal door de parttimer gewerkte uren. Voorbeeld: de medewerker met een 50 procent dienstverband heeft met een bruto jaarsalaris vanaf 45.000 euro (50% van € 90.000 bruto) geen recht meer op de automatische cao-loonsverhoging.
Grensbedrag
De verhoging van de feitelijke salarissen met 1,5 procent met ingang van 1 augustus aanstaande geldt niet voor medewerkers met een jaarsalaris vermeerderd met vakantietoeslag van 90.000 euro bruto of meer (zie artikel 9, tweede lid, cao HP). Op basis van de cao staat het vrij voor medewerkers met een salaris van 90.000 euro bruto of meer een eigen beleid te voeren.
Voor de berekening van het grensbedrag van 90.000 euro bruto neemt u het bruto maandsalaris van de maand augustus 2014 zonder de verhoging als uitgangspunt. Dit salaris vermenigvuldigt u met 12,96. Is de uitkomst 90.000 euro bruto of meer, dan heeft de medewerker geen recht op de verhoging met 1,5 procent. Toeslagen (vast en variabel), dertiende maand, tantième, gratificatie en dergelijke tellen niet mee bij de berekening van de salarisgrens.
CAO Metaal en Techniek
De medewerkers in de kleinmetaal die de CAO Metaal en Techniek volgen, krijgen op 1 oktober 2014 er 1,5 procent bij.