Medewerkers van verzinkerij en poedercoatingbedrijf Rotocoat in Heerhugowaard voeren op 14 maart actie tijdens hun pauze. De vakbondsleden gaan de handtekeningen die zij hebben ingezameld overhandigen aan de directie.
Daarnaast vragen de actievoerders de directie een verklaring te ondertekenen om de huidige, landelijke regeling voor zwaar werk te verbeteren en structureel te maken. Als dat niet gebeurt moeten ook Rotocoat-medewerkers die zwaar werk doen tot na hun 67ste doorwerken.
‘Als Den Haag niet gaat bewegen gaat het mis. Het kan niet zo zijn dat je nu zwaar werk doet en pas met pensioen kan als je ziek en versleten bent. We voeren nu actie in de sectoren waar veel zwaar werk gedaan wordt., Dat zijn nu nog vriendelijke acties maar die veranderen van karakter als er niet bewogen wordt,’ zegt Piet Rietman, die als FNV-penningmeester over het vroegpensioen gaat.
Mike Beltzer, actief FNV-lid bij Rotocoat, vult aan: ‘Wij doen hier bij Rotocoat zwaar werk, doorwerken tot na je 67ste is voor veel van mijn collega’s niet haalbaar. De zwaarwerk-regeling moet daarom blijven én verbeterd worden. Het bedrag voor vroegpensioen moet omhoog zodat eerder stoppen met werken ook voor mensen met een lager inkomen haalbaar is.’
In 2019 werd in het pensioenakkoord afgesproken dat er een regeling zou komen voor mensen met zwaar werk. Deze tijdelijke zogenoemde RVU-regeling, die tot eind 2025 loopt, maakt het mogelijk voor mensen met zwaar werk om tot drie jaar eerder te stoppen met werken. De gesprekken tussen de FNV en werkgevers over het verbeteren en structureel maken van deze regeling zijn echter geklapt.
De FNV heeft in de onderhandelingen de volgende eisen gesteld: Ten eerste wil de vakbond dat de regeling permanent wordt, dat biedt iedereen perspectief op eerder stoppen met werken.
Ten tweede blijkt uit cijfers dat het financieel niet voor iedereen haalbaar is om aan de regeling deel te nemen. Werkgevers mogen maximaal een bedrag van 2.182,- euro bruto per maand uitkeren aan de werknemers. Daarboven komt er een ‘boete’ overheen. De FNV pleit voor een verhoging van dat boetevrije bedrag.
Tot slot wil de bond dat de cao-partijen bepalen wat zwaar werk is. Werkgevers en vakbonden weten het beste waar zwaar werk voorkomt.
Het gebruik van robots in fabrieken over de hele wereld blijft in hoog tempo doorgaan:…
Het aantal vacatures nam in het derde kwartaal af met vijfduizend en het aantal werklozen…
De Koninklijke Marine staat voor de uitdaging om zijn vloot te onderhouden, waar die zich…
Soms sta je raar te kijken. Op een gewone dinsdagochtend zei mijn secretaresse dat ze…
Uit onderzoek van Reichelt Elektronik blijkt dat ruim 45 procent van de bedrijven van plan is binnen…
Jörg Machines, fabrikant van plaatbewerkingsmachines, opent in februari 2025 opnieuw haar deuren voor een exclusieve…