Aandacht voor vakmanschap naast algemene vaardigheden, meer doorstroom naar hogere MBO-niveaus 3 en 4 en eventueel 5 (hbo), excellent vakmanschap moet worden gestimuleerd en de ‘zesjescultuur’ moet worden doorbroken. Dit zijn de belangrijkste aandachtspunten die Jos Kleiboer, directeur Beleid Koninklijke Metaalunie, naar voren bracht tijdens een rondetafelgesprek over vakmanschap met de leden van de vaste commissie voor OCW van de Tweede Kamer.
‘In het VMBO is vooral het sterk teruglopende aantal leerlingen techniek een groot zorgpunt.
Hierover is een rapport opgesteld en in de Malietoren aangeboden aan OCW. Met de conclusies van aanbevelingen van dit rapport is nog niets gedaan’, zei Kleiboer. Metaalunie vindt dat de kwalificatiestructuur Techniek dermate algemeen is geworden, dat de herkenbaarheid voor het bedrijfsleven regelmatig ontbreekt. ‘Vakinhoudelijk is het zaak om weer terug te gaan naar de basis van vakmanschap, maar dan wel passend bij de huidige beroepspraktijk’, hield hij de leden van de vaste Kamercommissie voor. Ook het niveau van de uitstromende leerlingen is vaak te laag. ‘Met niveau 2 kunnen we in het bedrijfsleven eigenlijk al niet meer uit de voeten. De doorstroom naar niveau 3 komt op gang, maar is nog gering van omvang.’
New business
Kleiboer benadrukte met zijn betoog het belang van goed geschoolde vakmensen voor het mkb-metaal zodat bedrijven mee kunnen in alle innovatieve ontwikkelingen die leiden tot omzetgroei (new business) en een sterkere concurrentiepositie. Om duidelijk te maken hoe belangrijk dat vakmanschap is en met welke technieken dat leidt tot vaak verrassende, innovatieve producten, had Kleiboer voor alle commissieleden een door Metaalunie gemaakte film meegenomen die in februari onder alle Metalunieleden wordt verspreid.