Actueel

Meer budget voor het testen van innovaties

Ondernemers kunnen weer aan de slag met het testen of demonstreren van energie-innovaties. De subsidie Demonstratie Energie- en Klimaatinnovatie (DEI+) heeft dit jaar meer budget, namelijk 370 miljoen euro, tegenover 305 miljoen euro in 2024. Inmiddels is de aanvraag geopend.

Foto: Freepik

Het subsidiebedrag van de DEI+ is verhoogd. Met de DEI+ testen ondernemers ideeën die het energieverbruik of de CO2-uitstoot kleiner maken. De subsidie bestaat uit tien thema’s. De projecten die subsidie krijgen, gaan van een flexibeler elektriciteitssysteem tot gebruik van waterstof, van energiebesparing tot een aardgasloze gebouwde omgeving. Voor ieder project is er maximaal dertig miljoen euro voor demonstratieprojecten. Voor pilots en experimenteerinfrastructuur is er per project 25 miljoen euro beschikbaar. Ondernemers moeten vóór aanvragen laten zien dat zij geen onderneming in moeilijkheden zijn. Deze aanvraagronde is daar meer aandacht voor. 

Verandering binnen circulaire economie

Binnen het thema Circulaire economie bestond eerder een splitsing voor aanvragen van meer of minder dan drie miljoen euro. Die splitsing is nu verdwenen. Er is één totaalbudget, onafhankelijk van de hoogte van de subsidieaanvraag. Ook nieuw binnen dit thema zijn mogelijkheden voor DEI+-pilots rond circulair ontwerpen. Ondernemers die hiervoor subsidie aanvragen, moeten laten zien dat het product waar hun project om draait aan het eind van de technische levensduur te repareren of opnieuw te gebruiken is.  

Installatie van windparken op zee

De DEI+ richt zich op projecten die direct en indirect meewerken aan vermindering van de CO2-uitstoot. Om dat duidelijker te maken, is er een kleine verandering bij het thema ‘Bevordering van energie uit hernieuwbare bronnen’. Dat valt onder DEI+: Energie- en klimaatinnovaties. Ook pilotprojecten die meewerken aan een snellere of meer ecologisch verantwoorde installatie van windparken op zee, of aan het onderhoud of de afbraak ervan, komen in aanmerking voor subsidie. Dat is nu duidelijker omschreven. Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) voert deze subsidie uit in opdracht van het ministerie van Klimaat en Groene Groei. 

De redactie

Recent Posts

FME: Sterke en duurzame industrie belangrijker dan ooit

Een sterke industrie is meer dan ooit nodig. Gezien de geopolitieke ontwikkelingen kunnen Nederland en…

6 minuten ago

Van der Hulst sluit zich aan bij DG Steel Group

Metaalbewerkingsbedrijf Van der Hulst wordt onderdeel van de DG Steel Group. Met deze overname breidt…

24 uur ago

Metaal goed vertegenwoordigd in Makers Top 100

De Makers Top 100 is een nieuwe rangschikking die bestaat uit 'de beste Nederlandse maakbedrijven…

2 dagen ago

Forse investeringen in robots wereldwijd

De hele wereld investeert in robotica. Het rapport World Robotics R&D Programs 2025 van de…

3 dagen ago

FME lanceert 11-puntenplan voor een concurrerend Europa

FME lanceert een 11-puntenplan voor een sterk en concurrerend Nederland en Europa namens de technologische…

3 dagen ago

Brabants constructiebedrijf kiest fiberlaser na bezoek aan China

Constructiebedrijf Van der Lee Staalbouw uit Nistelrode heeft geïnvesteerd in een Penta Laser fiberlaser. De…

3 dagen ago