‘Dit is een eigen ontwikkeling, speciaal voor het lassen van lange producten. De lasrobot verplaatst zich via een track tussen twee stations’, weet Dijkuizen. ‘Het concept is ontwikkeld voor Spierings, die zoveel mogelijk geautomatiseerd grote producten wil lassen. Als er op het eerste station wordt gelast, wordt het tweede station het te lassen product ingespannen en verder voorbereid op het lasproces. Als het eerste station klaar is, rijdt de lasrobot over de track naar het tweede station verderop waarna het tweede product kan worden gelast.’
‘Ready Robotic System is een vervolg op de Ready Robotic Cel, die we vorig jaar op de markt hebben gebracht. Dit is een cel met een lasrobot en twee werkstations en een manipulator die de werkstations over 180 graden kan draaien en kantelen. Ook in deze cel kan er aan het ene station worden gelast terwijl in het andere station het volgende werkstuk wordt voorbereidt om te lassen. Deze cel is beperkt in de afmetingen van de te lassen producten. Maximaal tot 2.000 x 1.200 x 1.200 mmr’, aldus Dijkhuizen.
Daarnaast liet Robwelding ook nog een robotcel zien, waarmee ze producten kunnen afbramen. ‘Deze cel hebben we ontwikkeld naar aanleiding van vragen uit de scheepsbouw. Om plaatmateriaal goed te kunnen lakken is het belangrijk om geen scherpe randen te hebben. Deze scherpe randen worden afgebraamd. Dat is meestal een handmatig proces met niet altijd een gelijk resultaat. Daarom hebben we een afbraamcel ontwikkeld waarbij Beltech het visiondeel van de cel heeft ontwikkeld. Op de website van Robwelding legt directeur Karel van Vlastuin de werking van de robotcel uit. ‘Na het zagen, snijden, ponsen of stansen legt de operator de metaalplaten willekeurig op een door RobWelding ontworpen tafel, waar een magneet de platen vastklemt aan de tafel. Vervolgens zweeft er een lasertriangulatiesysteem van Beltech over de platen die een 3D-beeld maakt. Daarna haalt een softwareprogramma de contour- en hoogte-informatie uit het gescande 3D-beeld en communiceert dit met de robotbesturing.’ De basis is gelegd, nu zijn we bezig de afbraamcel verder te optimaliseren’, vertelt Dijkhuizen.
Alle lassystemen van Robwelding zijn uitgerust met ABB robots. Dat betekent dat het bedrijf ook de cobotsystemen van ABB levert. ‘Deze zijn niet goed bruikbaar in de industrie’, weet Dijkhuizen. ‘Cobots hebben een klein werkbereik en zijn vanwege de kunststof kappen niet bestand tegen hoge temperaturen. Daarom zijn we bezig om de standaard industrierobots ook te kunnen inzetten als een soort cobot. Ik kan er niet veel over vertellen, het is nog in concept, maar wat we willen is een soort industriecobot waarvoor minder veiligheidsaspecten nodig zijn (zoals hekwerken) dan voor de standaard industrierobots. Het lijkt op datgene wat ABB op de afgelopen Technishow toonde. Dat werkte zo dat naar mate je dichterbij de robot komt, de snelheid van de robot omlaag gaat tot een vastgestelde afstand waarna de robot uitschakelt. Tijdens de Verbindingsweek op de Metavak (30 oktober-1 november) in Gorinchem willen we dit concept introduceren. Verder laten we op de Metavak/Verbindingsweek het Easyprogram zien, dat is een ontwikkeling waardoor je een stuk eenvoudiger en sneller kunt programmeren’, besluit Dijkhuizen.
Het gebruik van robots in fabrieken over de hele wereld blijft in hoog tempo doorgaan:…
Het aantal vacatures nam in het derde kwartaal af met vijfduizend en het aantal werklozen…
De Koninklijke Marine staat voor de uitdaging om zijn vloot te onderhouden, waar die zich…
Soms sta je raar te kijken. Op een gewone dinsdagochtend zei mijn secretaresse dat ze…
Uit onderzoek van Reichelt Elektronik blijkt dat ruim 45 procent van de bedrijven van plan is binnen…
Jörg Machines, fabrikant van plaatbewerkingsmachines, opent in februari 2025 opnieuw haar deuren voor een exclusieve…