Phoenix 3D Metaal was onlangs, als specialist in rubberpers omvormingstechnologie, gastheer voor de FDP-bijeenkomst die in het teken stond van ‘Meerwaarde door innovatief plaatwerk, oplossingen, smart engineering en simulatie van omvormprocessen’. Lodeizen: ‘Als je een optelsom maakt van parameters als de binnen- en buitenlandse orderpositie, prijzen, bedrijfsresultaat, investeringen en winstgevendheid, dan kom je tot de conclusie dat het de goede kant op gaat. Dat laten de branchebarometers van de Metaalunie ook zien.’ De FDP-directeur ziet dat de export beter presteert, ondanks dat de verkoopprijzen industriebreed onder druk blijven staan.
Lodeizen gaf zijn marktupdate aan de ongeveer 25 bezoekers aan de kennismiddag bij Phoenix, waar directeur Bernard van der Poel uit de doeken deed hoe zijn bedrijf meerwaarde creëert door smart engineering. ‘De rubberperstechnologie, die oorspronkelijk vooral in de luchtvaartindustrie werd gebruikt, heeft Phoenix geschikt gemaakt voor de algehele toeleverindustrie. Met deze omvormingstechnologie bieden we een betaalbaar alternatief voor regulier dieptrekken.’
De engineeringfase gaat van productontwerp via matrijsontwerp naar simulatie. Vervolgens wordt bepaald of er positief (om de matrijs) of negatief (in de matrijs) moet worden geperst. ‘Smart engineering met de rubberperstechnologie als basis bied ruime mogelijkheden voor kostenefficiënte oplossingen voor het 3D omvormen van plaatwerk voor kleine series’, ziet Van der Poel.
Er wordt gewerkt met een maximale vormdiepte van 150mm en de techniek is geschikt voor onder meer staal, rvs en aluminium. Van der Poel: ‘De techniek maakt dat er innovatieve oplossingen mogelijk zijn door de lage gereedschapskosten in combinatie met smart engineering, de toepassingsgebieden zijn onbeperkt.’ De directeur teken daarbij aan dat goede simulatiesoftware essentieel is om de haalbaarheid en mogelijke oplossingsrichtingen te kunnen verifiëren. ‘Dit draagt hierdoor in grote mate bij aan de kostenbesparing en doorlooptijdverkorting.’ Phoenix werkt hiervoor met AutoForm. Sander Vrijhof lichtte vervolgens voor de aanwezigen deze software voor de plaatomvormingsindustrie toe.
De kennismiddag werd gecompleteerd met een rondleiding door de fabriek van Phoenix 3D Metaal en een presentatie over het verlijmen en tapverbindingen van plaatwerk.
Het gebruik van robots in fabrieken over de hele wereld blijft in hoog tempo doorgaan:…
Het aantal vacatures nam in het derde kwartaal af met vijfduizend en het aantal werklozen…
De Koninklijke Marine staat voor de uitdaging om zijn vloot te onderhouden, waar die zich…
Soms sta je raar te kijken. Op een gewone dinsdagochtend zei mijn secretaresse dat ze…
Uit onderzoek van Reichelt Elektronik blijkt dat ruim 45 procent van de bedrijven van plan is binnen…
Jörg Machines, fabrikant van plaatbewerkingsmachines, opent in februari 2025 opnieuw haar deuren voor een exclusieve…