Werknemers in de zorg lopen het meeste risico op psychische schade door een arbeidsongeval. Gemiddeld was 3,4 procent van werknemers in alle sectoren in 2014 slachtoffer van een arbeidsongeval. De cijfers zijn niet te vergelijken met eerdere jaren, omdat de onderzoeksmethode is aangepast.
In ruim de helft van de gevallen werken mensen gewoon door na een ongeluk, op de dag zelf of de dag erna. Dit geldt zeker in de horeca. Het gaat dan om bijvoorbeeld koks, keukenhulpen en kelners die zich gesneden, gestoten of verbrand hebben. Hierdoor is het verzuim na ongevallen in de horeca niet hoger dan in andere sectoren, ondanks het hogere aantal ongelukken. In de landbouw en de bouw is het verzuim door ongevallen wel bovengemiddeld.
Een sector die vroeger behoorde tot de meest riskante sectoren, is nu een stuk veiliger geworden: de papier- en karton-industrie. In vijf jaar tijd is het aantal ongelukken daar teruggebracht van 40 tot 6 (op 1000 werknemers). Werkgever en werknemers hebben samen een soort Arbo-catalogus samengesteld met daarin alle risico’s, veiligheidsproblemen en de oplossingen. Op grote schaal worden nu veiligheids-checks gedaan. De bedrijven doen dat bij elkaar. Zo kunnen ze elkaar scherp houden en het werpt duidelijk zijn vruchten af.
Werkgevers- en werknemersorganisaties, brancheorganisaties en O&O-fondsen kunnen van 13 januari 2025 tot en met 14…
De Belastingdienst gaat de kleineondernemersregeling (KOR) versoepelen per 1 januari 2025. Voor wie wil weten…
Het kabinet denkt dat onze veiligheidssituatie verslechtert en gaat daarom 716 miljoen euro extra investeren…
Op de campus van de Universiteit Twente (UT) komen drie Joint Innovation Centers (JIC’s) van…
Met een nieuwe samenwerking willen het TBI Praktijkfonds en Stichting ZWBT (Zorg, Welzijn, Bouw en…
De staalmarkt wordt geconfronteerd met een groeiend aantal onzekerheden, die verstrekkende gevolgen kunnen hebben, zowel…