Mark Pivac, de Australische uitvinder van de metselrobot Hadrian zegt dat zijn robot 1000 stenen per uur kan metselen en omdat hij non-stop kan werken doet hij de muren van een woning in twee dagen. Een menselijke bouwploeg zou daar vier tot zes weken stevig voor moeten doorwerken, aldus Pivac.
De werking van de robot is enigszins vergelijkbaar met een 3D-printer: hij haalt zijn instructies uit een digitaal 3D-model van het bouwsel. In plaats van het extruderen van kunststof of het sinteren van metaal snijdt hij stenen op maat, brengt er specie op aan en legt ze nauwkeurig op hun plaats met behulp van een grijper aan het eind van een 28 meter lange telescopische arm.
Het kostte tien jaar en 7 miljoen Australische dollar (ongeveer 4,36 miljoen euro) om Hadrian te ontwikkelen. En hij is niet de enige in zijn soort: het Amerikaanse bedrijf Construction Robotics bouwde Sam, eveneens een vaardige metselaar.
Maar Sam is niet zo snel als Hadrian. Hij blijft momenteel steken bij 300 stenen per uur. Hij moet worden bediend door drie mensen: een operator, een opperman die hem moet voorzien van stenen en mortelspecie en een metselaar die de voegen moet afwerken en schoonmaken. Hij verplaatst zich op rails – in tegenstelling to Hadrian die dank zij zijn telescopische arm kan werken vanaf een vaste positie.
Het gebruik van robots in fabrieken over de hele wereld blijft in hoog tempo doorgaan:…
Het aantal vacatures nam in het derde kwartaal af met vijfduizend en het aantal werklozen…
De Koninklijke Marine staat voor de uitdaging om zijn vloot te onderhouden, waar die zich…
Soms sta je raar te kijken. Op een gewone dinsdagochtend zei mijn secretaresse dat ze…
Uit onderzoek van Reichelt Elektronik blijkt dat ruim 45 procent van de bedrijven van plan is binnen…
Jörg Machines, fabrikant van plaatbewerkingsmachines, opent in februari 2025 opnieuw haar deuren voor een exclusieve…