Met robot meer laszekerheid

Veluw Metal Creations (VMC) besloot vijf jaar geleden te investeren in een lasrobotinstallatie. De vierde en vijfde lasrobot, die de afgelopen maand aan het werk werden gezet, vormen voorlopig de kroon op een reeks investeringen in het gerobotiseerd lassen.

De toeleverancier uit Nieuwkuijk besloot vijf jaar geleden de stap te nemen naar het geautomatiseerd lassen en kocht bij Valk Welding een eerste Panasonic lasrobotinstallatie waarmee TIG en MIG kan worden gelast. In 2008 werd vanwege succes een eerste duo Tawers lasrobotinstallatie aangeschaft.

Deze installatie werd geplaatst in een nieuw gebouwde afdeling voor gerobotiseerd lassen. Met nog een duo Tawers lasrobotinstallatie met opspantafels kwam er dit jaar een voorlopig eind aan de investeringen. ‘Hiermee is er nog geen eind gekomen aan de investeringen in het robotlassen. De onvoorspelbaarheid van de productietijd bij handlassers en de schaarste aan goede lassers zullen daarin een belangrijke rol gaan spelen’, is de overtuiging van Bart van Cromvoirt, verantwoordelijk voor de lasrobots bij VMC.

Vraag en Aanbod sprak met hem en Adriaan Broere, technisch directeur bij Valk Welding, die lasrobotinstallaties en besturing leverde, over de invoering van het gerobotiseerd lassen bij VMC.

Geen plan

Van Cromvoirt vertelt dat de beslissing van vijf jaar geleden om te gaan investeren in een lasrobotinstallatie voortkwam uit een strategische visie maar geen onderdeel was van een concreet plan. ‘Toen dachten we nog: ‘hoe krijgen we voldoende werk voor deze ene robot’. Maar dat viel ontzettend mee’, zegt hij. ‘Het gerobotiseerd lassen is niet meer te vermijden als je te maken krijgt met lange laslengtes. Tot een halve meter kan een handlasser nog wel een lijntje leggen, maar daarboven wordt dat problematisch. Daarnaast speelt de seriegrootte een belangrijke rol’, weet Van Cromvoirt.

Broere beaamt dit. Volgens hem heeft vooral de drive in het gehele bedrijf, van directie tot het werkplaatspersoneel, meegewerkt in het verbeteren van het geautomatiseerd lassen. ‘VMC heeft bijvoorbeeld met succes de seriegrootte van de te lassen producten omlaag weten te brengen. Dat hebben ze bereikt door efficiëntie en door het eigen ontwerp en productie van de lasmallen.’
Van Cromvoirt: ‘Robots zijn dom en kunnen niet zien of het goed gaat. Producttoleranties zijn eventueel wel op te vangen middels het Quick Touch zoeksysteem. Wij hebben met onze lasmallen ervoor gezorgd dat de producten eenvoudig zijn op te spannen en daardoor goed reproduceerbaar zijn.’ Volgens Van Cromvoirt is om die reden het gerobotiseerd lassen vanaf een serie van vijf al heel goed mogelijk.

 

Flexibel

De laatste robotinstallatie heeft net als de voorlaatste investering twee robots, zodat niet alleen de doorlooptijd van een product kan worden verkort, maar ook de warmte-inbreng en vervorming tot een minimum kan worden beperkt. ‘Nog een voordeel van deze extra investering is dat we nu veel flexibeler onze opdrachten kunnen verwerken’, zegt Van Cromvoirt. Broere: ‘Bijkomend voordeel is dat ze met de vijf lasrobots een enorme piekcapaciteit hebben en dus snel kunnen schakelen als de vraag plotseling toeneemt.’

Verantwoorde keuze

‘Tot nu is gerobotiseerd lassen een verantwoorde keuze gebleken. Klanten die hun laswerk naar Oost-Europa hadden verplaatst, zien we weer terugkomen. Zelfs in de afgelopen twee jaar doen we het heel goed. Met gemiddeld 55 werkzame uren per week halen we met onze lasrobots een bezettingsgraad van 75 procent. En dat is in deze economische zware tijden niet slecht’, vindt Van Cromvoirt.

Veluw Metal Creations

Valk Welding