Met welke wetswijzigingen moeten mkb’ers per 1 januari 2023 rekening houden?

Foto van: De redactie
Geschreven door De redactie

Vanaf 1 januari 2023 krijgen mkb’ers te maken met nieuwe wetten en regels. Zo betalen ze meer vennootschapsbelasting en gaat het minimumloon met ruim 10% omhoog. In 2023 ontvangen ze een lagere energierekening voor het bedrijf vanwege een prijsplafond. Hieronder heeft de Kamer van Koophandel de belangrijkste wetswijzigingen voor mkb’ers op een rij gezet.

Soms is een wetswijziging nog niet definitief. Dan staat dit bij de wet vermeld.

Minimumloon ruim 10% omhoog

Heb je personeel in dienst? Het wettelijk minimumloon stijgt per 1 januari 2023 met ruim 10%. Eerder zou het minimumloon in drie jaarlijkse stappen omhoog gaan tot in totaal 7,5%. Dit is aangepast naar een verhoging van ruim 10% in één keer per 1 januari 2023. De AOW en minimumuitkeringen, zoals de bijstand en de Wajong, stijgen mee. Betaal je je personeel minimumloon dan moet je dit verhogen per 1 januari 2023. Door prijsstijging van energie en andere producten kent Nederland een hoge inflatie. Met het verhogen van het minimumloon, het verlagen van de inkomstenbelasting en het verhogen van de arbeidskorting wil het kabinet de koopkracht ondersteunen.

Overdrachtsbelasting bedrijfspanden stijgt

De overdrachtsbelasting voor bedrijfs- en beleggingspanden stijgt per 1 januari 2023 van 8 naar 10,4%. Het moment waarop je de akte van levering bij de notaris tekent, bepaalt welk percentage je betaalt. Sluit je de koopovereenkomst in 2022, maar teken je de notariële leveringsakte in 2023, dan betaal je 10,4% overdrachtsbelasting. Teken je de notariële leveringsakte nog in 2022 dan geldt het percentage van 8. Het tarief van 10,4% geldt ook voor onder meer tweede woningen, grond bestemd voor woningbouw en percelen onbebouwde grond.
De ingangsdatum van deze wetswijziging is nog niet definitief.*

Prijsplafond op energie

In 2023 krijg je hulp bij het betalen van de energierekening van je bedrijf in de vorm van een prijsplafond. Het prijsplafond geldt voor kleinverbruikers. Op je energierekening zie je of je een aansluiting hebt als kleinverbruiker. Je kunt dit ook navragen bij je netbeheerder. Het prijsplafond betekent dat je straks 1,45 euro per m3 gas betaalt tot een maximum van 1.200 m3 en 0,40 eurocent per kWh voor elektriciteit tot een maximum van 2.900 kWh. Over alles wat je daarboven verbruikt betaal je de marktprijs. Het prijsplafond geldt van 1 januari tot en met 31 december 2023.

De ingangsdatum van deze wetswijziging is nog niet definitief.*

In november en december 2022 krijg je 190 euro korting per maand op je energierekening van je energieleverancier.

Verder kom je vanaf 1 november 2022 in aanmerking voor de Tegemoetkoming Energiekosten-regeling (TEK) als je jaarlijks meer dan 5.000 m3 gas of 50.000 kWh elektriciteit verbruikt en wanneer minimaal 7 procent van je omzet bestaat uit energiekosten. De TEK-regeling biedt tijdelijke ondersteuning en is bedoeld voor de energiekosten in de periode van 1 november 2022 tot en met 31 december 2023. Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) gaat de TEK-regeling uitvoeren. Op rvo.nl/tek is voor ondernemers een ‘houd me op de hoogte-pagina’ opengesteld, waarbij mkb’ers na aanmelding informatie krijgen over de inrichting en openstelling van de TEK.

Meer wetswijzigingen

Hieronder een completere lijst met uitleg op de site van de Kvk.

  1. Afschermen bezoekadres Handelsregister
  2. Korting mag niet misleidend zijn
  3. Verbod op e-sigaretten met smaakjes
  4. Minimumloon ruim 10% omhoog
  5. Kinderopvangtoeslag hangt niet meer af van gewerkte uren
  6. Wet excessief lenen bij eigen vennootschap
  7. Opgave uitbetalingen aan derden verandert
  8. Verhoging onbelaste reiskostenvergoeding
  9. Aanpassing in gebruikelijkloonregeling
  10. Overdrachtsbelasting bedrijfspanden stijgt
  11. Vennootschapsbelasting omhoog
  12. Prijsplafond op energie
  13. Zelfstandigenaftrek omlaag
  14. Btw op zonnepanelen naar nul
  15. Opbouw fiscale oudedagsreserve stopt
  16. Hogere verbruiksbelasting op alcoholvrije dranken
  17. Invoering APK-roetfiltertest bij dieselauto’s
  18. Oudedagverplichting omzetten naar lijfrente versoepeld
  19. Verbod op energie onzuinige kantoren
  20. Meebetalen aan opruimen plastic zwerfafval (UPV)
  21. Snorfietsers moeten een helm dragen
  22. Nieuwe wetten april t/m juli 2023

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *