Categories: Actueel

Metaal op dreef met het sectorplan

De subsidie voor het sectorplan stelt OOM in staat om de instroom van BBL-leerlingen extra te stimuleren. Oom verwacht dat er in de volledige periode in totaal .2600 extra leerlingen zullen instromen.

Verder worden er 96 leerlingen ‘boven de markt’ opgeleid. OOM leidt deze BBL-leerlingen zonder leerwerkplek op via scholingspools. Gedurende zes maanden worden de opleidings- en salariskosten betaald, zodat in tussentijd gezocht kan worden naar een geschikt leerbedrijf.

Andere resultaten van het sectorplan tot 26 februari 2015 zijn:
– 402 praktijkopleiders hebben een training of een coachingstraject gevolgd, uit het speciale cursusaanbod voor praktijkopleiders dat OOM voor hen heeft samengesteld en waarvan praktijkopleiders veelal kosteloos gebruik maken. Binnenkort start OOM een landelijke actie om nog meer praktijkopleiders voor een training te interesseren.

  • 10 bedrijven hebben een Kennis Houvast!-traject doorlopen. Daarmee werd in kaart gebracht welke kennis in deze bedrijven verloren dreigde te gaan door het vertrek van een ervaren medewerker en geadviseerd hoe deze kennis voor het bedrijf te behouden. OOM biedt nog 30 bedrijven de mogelijkheid om kosteloos gebruik te maken van dit adviestraject.
  • 37 bedrijven werken met de Skillsmanager. De vele mogelijkheden van dit handige online instrument om het personeels- en opleidingsbeleid naar een hoger plan te tillen, zijn nog vrij onbekend. Daarom biedt OOM nu 100 bedrijven kosteloos de gelegenheid om hulp te krijgen bij de implementatie ervan. Zo willen we meer bedrijven interesseren om te werken met de Skillsmanager.
  • 424 werknemers hebben de workshop Ervaring telt gedaan of zich ervoor aangemeld. Deze workshop voor medewerkers van 45 jaar en ouder kan OOM dankzij de subsidie voor het sectorplan kosteloos aanbieden. Deelnemers worden gestimuleerd om na te denken over hoe zij hun waarde voor zichzelf en hun werkomgeving kunnen vergroten, nu en in de toekomst. OOM organiseert de workshop voor 600 werknemers.

Het sectorplan werd eind 2013 opgesteld door de sociale partners in de metaalbewerking (KMU, FNV Bondgenoten, CNV Vakmensen en De Unie). Met het sectorplan willen zij bijdragen aan een structurele verbetering van de technische arbeidsmarkt. Het plan -met een looptijd van 1 september 2013 tot 1 september 2015 – draagt bij aan de instroom en het behoud van gekwalificeerd technisch personeel. Inmiddels zijn al flink wat resultaten geboekt.

Lees meer over het sectorplan Metaalbewerking.

 

De redactie

Recent Posts

Ommekeer voor Nederlandse industrie op handen

Na twee moeizame jaren keert de Nederlandse industrie in 2025 weer terug naar groei. De…

7 uur ago

Welke gevolgen heeft de Miljoenennota voor de industrie?

Met Prinsjesdag achter de rug ligt er weer een stapel aan nieuwe plannen klaar voor…

8 uur ago

Aantal faillissementen valt hoger uit dan verwacht

Halverwege 2024 versnelt de opwaartse trend van faillissementen in Europa. Wereldwijd komt eind dit jaar…

8 uur ago

ERP-systeem voor kleine bedrijven in de maakindustrie

ECI Software Solutions, een wereldwijde aanbieder van cloudgebaseerde bedrijfsbeheersoftware en -diensten, introduceert Ridder iQ Essentials,…

1 dag ago

FME: ‘Kabinet heeft oog voor uitdagingen ondernemers’

Naar aanleiding van de voorgelegde plannen op Prinsjesdag stelt FME dat het verstandig is dat…

1 dag ago

AWVN: ‘Arbeidsmarktkrapte krijgt terecht prioriteit’

Arbeidsmarktkrapte speelt een hoofdrol in de plannen die het kabinet tijdens Prinsjesdag 2024 heeft gepresenteerd.…

1 dag ago