Mkb-metaalbedrijven in de metaalsector moeten meer gebruik gaan maken van de kennis van onderzoeksinstellingen. Volgens brancheorganisatie Koninklijke Metaalunie zijn er genoeg mogelijkheden om de productiviteit te verhogen, maar is hierover te weinig kennis bij de bedrijven.
Peter van der Mars, beleidsmedewerker bij de brancheorganisatie, in Het Financieele Dagblad: ‘Nagenoeg alle regelingen zijn vanuit een bureau in Den Haag bedacht voor het mkb. Er wordt vooral over het mkb gesproken en niet met het mkb. Onze achterban weet van veel subsidieregelingen niet eens dat ze bestaan. Daardoor blijft er veel kennis op de plank liggen.’
Een speciale ‘MKB Knowledge Deal’ moet daar verandering in gaan brengen. ‘Om concurrerend te blijven, moeten mkb-bedrijven innoveren. Daarvoor is kennis nodig. Om die kennis beter te ontsluiten naar het mkb-bedrijf heeft Metaalunie de MKB Knowledge Deal ontwikkeld’, zegt Fried Kaanen, voorzitter van de Koninklijke Metaalunie. Samen met Michaël van Straalen, voorzitter van MKB-Nederland, en Paul de Krom, bestuursvoorzitter TNO, ondertekende Kaanen de overeenkomst.
MKB Knowledge Deals zijn concrete afgebakende projecten waarin het onderwerp door de dealpartners wordt overeengekomen en waarvoor concrete resultaatafspraken gemaakt kunnen worden. Belangrijk is hierbij dat alle partners deelnemen volgens de afspraken die in de deal worden gemaakt. In de nu ondertekende Deal worden specifiek Metaalunieleden gezocht bij specifieke onderwerpen die gezamenlijk met TNO een vorm van een haalbaarheidsstudie doen. ‘Om concurrerend te blijven, moeten mkb-bedrijven innoveren. Daarvoor is kennis nodig. Om die kennis beter te ontsluiten naar het mkb-bedrijf heeft Metaalunie de MKB Knowledge Deal ontwikkeld’, zei Kaanen tijdens de ondertekening. TNO levert uren en kennis en de Metaalunieleden een kleine bijdrage die wordt aangevuld vanuit Metaalunie zelf.