Actueel

Metaalbewerker GP Stainless verzorgt eigen plaatbewerking voor meer flexibiliteit

Metaalbewerkingsbedrijf GP Stainless heeft eerder dit jaar een Durmazlar vlakbedlaser en kantbank, eveneens van Durmazlar, in ontvangst genomen. Door de aanschaf kan het bedrijf haar eigen plaatbewerking verzorgen en beter inspelen op de vraag van de klant. Er wordt ook gedacht om de nabewerking in de toekomst in house uit te voeren.

GP Stainless pakt uit met de komst van twee nieuwe machines. De naam van het metaalbedrijf uit Stellendam refereert aan de voornamen van de oprichters Geert Grinwis en Peter Keizer. Beide stopten in 2013 met hun baan in loondienst en startten vanuit het niets een metaalbewerkingsbedrijf dat zich specialiseert in RVS machinebouw.

Na amper tien jaar hebben de ondernemers een uitgebreid klantenbestand opgebouwd in de voedingsmiddelen- en farmaceutische industrie en is het aantal werknemers gegroeid tot 25. Vier jaar geleden namen de twee ondernemers ook Wissekerke Techniek over, een technische handelsonderneming die zich toelegt op zware hefsystemen en pneumatische transportsystemen. ‘Dat was destijds een klant van GP Stainless voor wie we een opdracht uitvoerden. Toen de eigenaar vroeg of we het bedrijf wilden overnemen, zijn we aan tafel gaan zitten en is de overname uiteindelijk een feit geworden’, vertelt Keizer.

Vlakbedlaser en kantbank

De bedrijfsontwikkeling is hiermee niet ten einde. Tot voor kort had GP Stainless alleen een zaagafdeling en bestond het machinepark verder uit meerdere orbitaal lasmachines, die vooral voor het werk in de farmaceutische industrie gevraagd worden, en een aantal TIG-lasmachines. Sinds kort staan er dus ook een Durmazlar HD-F 3015 vlakbedlaser en de Durmazlar AD-Servo 30220 kantbank te pronken in de bedrijfshal. Dit in combinatie met een semiautomatisch platenmagazijn.

Durmazlar kantbank

‘Voorheen besteedden we de plaatbewerking uit. Gesneden en gezette onderdelen kwamen bij ons op het bedrijf aan waarna wij er machines en andere constructies van maakten. Deze plaatbewerking gaan we nu in eigen beheer doen’, vertelt Keizer. De Zuid-Hollandse ondernemer wil hiermee de flexibiliteit van het bedrijf verhogen en het productieproces optimaliseren.

Meer flexibiliteit

Hij legt uit: ‘Wij hebben betrouwbare leveranciers, maar je hebt toch te maken met wachttijden. Als er bij de samenstelling van een machine bovendien blijkt dat een onderdeel verkeerd is opgemeten, moet je weer enkele dagen wachten op dit stuk of in het ergste geval zelfs enkele weken. Door zelf te kunnen snijden en kanten, kun je dergelijk oponthoud vermijden en veel sneller schakelen.’

Behalve meer flexibiliteit denkt Keizer ook kosten te kunnen besparen. ‘We kunnen nu metaalplaten aan scherpe prijzen aankopen en op zelf gekozen tijden bewerken’, vertelt hij. Het bedrijf werkt hoofdzakelijk met RVS en in uitzonderlijke gevallen met aluminium.

Naar fabriek in Turkije

De nieuwe machines van Turkse makelij zijn geleverd door Tuwi uit Winterswijk. ‘We hebben rondvraag gedaan in de sector en kregen positieve geluiden te horen. Daarnaast zijn we samen met Tuwi naar de fabriek in Turkije geweest. Hieruit is zo veel vertrouwen gegroeid, dat we met hen in zee wilden gaan voor de levering van deze machines’, vertelt Keizer die tevreden terugkijkt op de eerste plaatbewerkingen. ‘De 3D-aansturing maakt het kantproces inzichtelijker, terwijl de buighulp zorgt dat grote platen eenvoudig en zonder schade verwerkt worden’, vertelt hij over een aantal technische voordelen van de kantbank.

In de toekomst wil het metaalbedrijf de afhankelijkheid van toeleveranciers nog verder terugschroeven. ‘Wij denken er ook aan om de nabewerking (stralen, red.) in eigen beheer te gaan doen. Op deze manier staan we zelf volledig in voor de levertijd van stukken en zijn we niet langer afhankelijk van toeleveranciers hiervoor. De vertraging door het uitbesteden van straalwerk kan je in het uiterste geval een opdracht kosten’, besluit Keizer.

Jerom Rozendaal

Recent Posts

Betech maakt digitalisering toegankelijk met TransAI

Digitalisering is de drijvende kracht achter de toekomst van de maakindustrie. Terwijl termen als Smart Industry…

13 uur ago

Style levert acht freesmachines aan Vlaams arbeidsbemiddelingsbureau

Machinefabrikant Style uit Bunschoten-Spakenburg heeft acht freesmachines geleverd aan de Vlaamse Dienst voor Arbeidsbemiddeling en Beroepsopleiding…

2 dagen ago

Vanderlande bereidt zich nu al voor op komende Machineverordening

Denk je dat het voor jou als OEM of machinebouwer zo’n vaart niet zal lopen?…

3 dagen ago

Europese proeffabriek fotonische chips voor groot deel in Eindhoven en Enschede

Het consortium PIXEurope, dat bestaat uit partijen uit elf landen waaronder Nederland, is geselecteerd voor…

3 dagen ago

Column Joachim Driessen: Risico

In mijn vrije tijd ben ik een fervent toerskiër. Er is niets mooier dan op…

3 dagen ago

Vraag Duitse machinebouw stagneert

De Duitse machinebouw-industrie ondervindt stevige tegenwind. In het derde kwartaal van 2024 daalde het aantal…

6 dagen ago