Na een matig eerste kwartaal, wordt in het tweede kwartaal weer groei van de orderpositie verwacht. Dat is de belangrijkste uitkomsten van de Economische Barometer van Koninklijke Metaalunie over de stand van het mkb-metaal in het eerste kwartaal van 2016.
De groei van de binnenlandse orderpositie in het 4e kwartaal van 2015 heeft zich, conform verwachtingen, in het 1e kwartaal van 2016 niet doorgezet. De verwachtingen voor het 2e kwartaal zijn wel weer positiever. De groei van de orderpositie buitenland is wederom gering te noemen, ook dit werd in het 4e kwartaal al door de sector voorzien. Net als voor de binnenlandse orderpositie geldt ook dat voor de buitenlandse orderpositie een beter 2e kwartaal wordt verwacht.
Personeel
Net als in het vorige kwartaal heeft een op de zes bedrijven nu meer medewerkers in dienst dan in het vorige kwartaal, terwijl er bij een op de tien bedrijven minder mensen werken. Deze cijfers gelden in grote lijnen ook voor het flexibele personeel. Bijna een derde van de respondenten heeft tenminste een vacature open staan. Gemiddeld hebben deze bedrijven dit kwartaal 1,7 vacatures openstaan.
Orderpositie binnenland
In het 1e kwartaal is de binnenlandse orderpositie nauwelijks toegenomen. De waardering van de orderpositie is in het 1e kwartaal van 2016 bijna gelijk aan die in het 4e kwartaal van 2015. Het verschil tussen de landbouw gerelateerde bedrijven en de overige bedrijven is groot. De landbouw waardeert de binnenlandse orderpositie in het 1e kwartaal beduidend slechter. De verwachtingen voor het 2e kwartaal zijn flink positiever dan een kwartaal geleden. Met uitzondering van de landbouw gerelateerde sectoren wordt een groei van de binnenlandse orderpositie verwacht voor het 2e kwartaal. Onder de aan de bouw toeleverende bedrijven en de metaalwarenbedrijven zijn de meeste bedrijven die een groei van de binnenlandse orderpositie verwachten. De gemiddelde orderportefeuille is met twee weken toegenomen ten opzichte van het vorige kwartaal, van 7,1 naar 9 weken.
Orderpositie buitenland
De groei van de orderpositie buitenland ligt in het 1e kwartaal op hetzelfde niveau als in het 4e kwartaal van 2015. Positieve uitzondering hierop zijn de producenten van landbouwmachines, onder hen zijn er beduidend meer bedrijven die een betere buitenlandse orderpositie hadden in het 1e kwartaal.
De waardering van de orderportefeuille buitenland is in het 1e kwartaal toegenomen ten opzichte van het vorige kwartaal. Onder de metaalwarenbedrijven en de machinebouwers zijn de meeste bedrijven die deze orderportefeuille positief beoordelen. Ook de verwachtingen voor het 2e kwartaal zijn weer positiever. Van de exporterende machinebouwers geeft de helft aan een beter 2e kwartaal te verwachten terwijl onder hun collega’s in de landbouw de helft verwacht dat de orderportefeuille zal afnemen.
Prijzen
Het aantal bedrijven dat de verkoopprijzen in het 1e kwartaal wisten te verhogen is nagenoeg gelijk aan het aantal bedrijven dat de verkoopprijzen heeft moeten verlagen. Voor aan aantal bedrijven zullen de dalende grondstofprijzen een deel van het margeverlies compenseren.
Bedrijfsresultaat
Het bedrijfsresultaat is ten opzichte van het vorige kwartaal gelijk gebleven. Dat komt vooral door de stabilisering van de groei van de orderportefeuille, en doordat de bedrijven hun afzetprijzen niet hebben kunnen verhogen. Nam in het 4e kwartaal nog bij 33% van de bedrijven het bedrijfsresultaat toe, in het 1e kwartaal van dit jaar is dit afgenomen tot 22%. Het aandeel bedrijven dat een slechter bedrijfsresultaat heeft behaald is toegenomen tot 23%. Terwijl het bedrijfsresultaat per saldo niet is toegenomen, is de waardering ervan weer net iets beter dan in het 4e kwartaal van 2015. Vier op de tien ondernemers waardeert het bedrijfsresultaat als positief. De verwachtingen voor het 2e kwartaal zijn positief en duidelijk positiever dan een kwartaal geleden. Een op de drie ondernemers verwacht een beter bedrijfsresultaat, terwijl een op de acht een slechter bedrijfsresultaat verwacht. De winstgevendheid ligt iets boven het niveau van een kwartaal geleden. 63% van de bedrijven maakt winst, 10% draait verlies en 27% draait break-even.
Investeringen
Ook voor het komende halfjaar zijn er meer ondernemers die verwachten minder te zullen gaan investeren in hun machinepark, dan dat er ondernemers zijn die verwachten meer te gaan investeren. Hierop vormen de aan verspanende- en de metaalwarenbedrijven een positieve uitzondering. Dat zijn ook de twee sectoren binnen het MKB-metaal met de meeste kapitaalintensieve bewerkingsmachines.