Orgalim, de Europese vertegenwoordiger van de metaalverwerkende industrie, heeft bij de EU aangedrongen om de antidumpingheffing op sommige producten van staal te liften. Koninklijke Metaalunie sluit zich daarbij aan: ‘Opschorten van de heffingen of, op zijn minst, het verder verhogen van de quota, is cruciaal voor de concurrentiepositie van de Europese technologische industrie. En dus ook voor de Nederlandse mkb-maakindustrie’, laat het bij monde van voorzitter Fried Kaanen weten.
De heffing is in juli 2018 ingesteld, maar dreigt nu averechts te werken. De afgelopen jaren zijn prijzen flink gestegen. Dat heeft Orgalim er al in december 2021 toe bewogen om de Europese Commissie te vragen de noodzakelijkheid van de heffing te onderzoeken. Dat stond toen dus nog los van de oorlog in Oekraïne.
Die oorlog heeft de kwestie volgens de belangenorganisatie nog urgenter gemaakt. Prijzen stijgen door, levertijden lopen op en beschikbaarheid van bepaalde materialen wordt een groot risico. Onder normale omstandigheden vertegenwoordigen Oekraïne en Rusland 23 procent van de Europese staalimport. In de afgelopen weken is het aankopen van staal steeds moeilijker geworden. Staal uit Rusland importeren mag niet meer en meerdere producenten in Oekraïne zijn gedwongen hun productie te stoppen.
Orgalim vraagt nu om het opschorten, al dan niet tijdelijk, van de antidumpingheffingen van staal. Koninklijke Metaalunie is lid van Orgalim en roept de Nederlandse overheid op om het ingediende verzoek te ondersteunen. ‘Metaalunie is niet principieel tegenstander van Europees ‘anti-dumping’ beleid. Het is van belang de Europese staalmarkt concurrerend te houden ten opzichte van ‘goedkope’ landen als China en India’, legt Kaanen uit. ‘Maar de verlenging van afgelopen jaar van de importmaatregelen versterkt de negatieve effecten van de huidige overspannen staalmarkt enorm: nog hoger oplopende prijzen en enorm te kort aan staalproducten. Daar komt de oorlog in Oekraïne nu nog bij. De huidige marktomstandigheden zetten herstel en groei van maakbedrijven sterk onder druk.’ Hij vervolgt: ‘Meer omzet betekent niet dat alles goed gaat: materiaalprijzen zijn enorm gestegen, maar misschien nog wel vervelender is dat diverse metalen simpelweg niet verkrijgbaar zijn. Dit leidt tot grote problemen in de productieketen.’
Veel mkb-maakbedrijven staan hierdoor onder grote spanning omdat de winstgevendheid sterk onder druk is komen te staan en levertijden langer worden. ‘Het materiaalprobleem heeft een aantal oorzaken. Geopolitieke spanning, verstoring van de ketens door de pandemie, maar ook het Europese anti-dumpingbeleid op staalgebied. Met betrekking tot dat laatste: dit overheidsingrijpen beïnvloedt de prijsvorming en de handelsstromen van metaal disproportioneel’, besluit Kaanen.
Het gebruik van robots in fabrieken over de hele wereld blijft in hoog tempo doorgaan:…
Het aantal vacatures nam in het derde kwartaal af met vijfduizend en het aantal werklozen…
De Koninklijke Marine staat voor de uitdaging om zijn vloot te onderhouden, waar die zich…
Soms sta je raar te kijken. Op een gewone dinsdagochtend zei mijn secretaresse dat ze…
Uit onderzoek van Reichelt Elektronik blijkt dat ruim 45 procent van de bedrijven van plan is binnen…
Jörg Machines, fabrikant van plaatbewerkingsmachines, opent in februari 2025 opnieuw haar deuren voor een exclusieve…