Metaalunie ECO-Economy Award 2009 naar Spijkstaal Elektro

Ingetogen, maar zichtbaar blij was hij, directeur Wim Heijboer van Spijkstaal Elektro, toen duidelijk werd dat zijn bedrijf als winnaar uit de bus kwam. Een gebalde vuist ging even timide als triomfantelijk de lucht in. ‘Yes, die is binnen!’ straalde hij uit.

Elektrisch

Spijkstaal Elektro bv (‘bekend van de vroegere SRV-wagens die door heel Nederland reden’) produceert jaarlijks vier- tot vijfhonderd elektrisch aangedreven wagens die in Nederland en diverse andere Europese landen worden verkocht. De Spijkstaal producten vinden vooral hun weg in bloemenveilingen, luchthavens, autofabrieken, industrie, ziekenhuizen, zorginstellingen en gemeenten. Het bedrijf is gevestigd in Spijkenisse. Er zijn momenteel circa 65 personen werkzaam. Heijboer: ‘We produceren onder andere elektrisch aangedreven trekkers, platformwagens en multipurpose voertuigen.’ Op dit moment is men volop bezig met de ontwikkeling van een futuristisch ogende volledig automatisch gestuurde ‘bus’ voor de stad van de toekomst in Abu Dhabi. ‘Onze – grote – klanten, zoals Volvo en Mazda, vragen ons expliciet wat we voor het milieu doen.’ Waarmee hij maar wil aangeven dat kiezen voor duurzaam ondernemen niet alleen besparingen in energie en materiaal oplevert, maar ook de concurrentiepositie verbetert. ‘We zouden nooit bij deze klanten binnen zijn gekomen als we duurzaamheid niet door ons gehele bedrijf gevlochten hadden.’ Hoewel het merendeel van de geproduceerde ‘wagentjes’ voor intern logistieke oplossingen gebruikt worden, hoopt Heijboer ooit weer, net als destijds met de SRV-wagens, het straatbeeld met zijn elektrisch aangedreven wagens op te fleuren.

Rode draad

Wim Heijboer ontving de Metaalunie ECO-Economy Award uit handen van VROM-minister Jacqueline Cramer en juryvoorzitter Hans Alders. Metaalunievoorzitter Michaël van Straalen overhandigde de winnaar van de Award een cheque ter waarde van vijfduizend euro. Juryvoorzitter Hans Alders (voormalig VROM-minister en voorzitter EnergieNed) roemde Spijkstaal vanwege het feit dat duurzaamheid als een rode draad door de bedrijfsvoering loopt. ‘Daarin vindt het bedrijf evenwicht in alle aspecten ervan, zoals productietechnologie en personeel’, aldus Alders. Volgens het juryrapport is Spijkstaal al geruime tijd bezig met duurzaamheid. Ook was er lof voor de zogeheten ‘Eco Barometer’ waarmee het bedrijf jaarlijks de duurzaamheidresultaten meet.

De keuze voor de ECO-Economy Award is uiteindelijk op Spijkstaal Elektro bv gevallen omdat het bedrijf volgens de jury bewust strategische keuzes heeft gemaakt en doorgevoerd. Deze keuzes zijn een combinatie van productiestrategie en aandacht voor de ontwikkeling en participatie van medewerkers. Het juryrapport prijst Spijkstaal voor de excellente wijze waarop wordt geïnvesteerd in duurzaam ondernemen. ‘Hiermee werkt het bedrijf aan een duurzame versterking van de concurrentiepositie’, aldus Alders. ‘Spijkstaal loopt voorop in de manier waarop wordt gewerkt aan medewerkersparticipatie.’

Bijzondere erkenning
De drie genomineerde bedrijven presenteerden zich 22 april voor een overvolle zaal en jury. Uit alle inzendingen selecteerde de jury in de eerste ronde acht bedrijven. Uiteindelijk werden drie bedrijven genomineerd: Spijkstaal Elektro bv, Fainox Stainless Steel Products bv en VMG Versteeg Metaal Groep bv. Dit jaar is ook een bijzondere erkenning toegekend. ECO-Point International bv uit Halsteren, verdiende deze erkenning vanwege de wijze waarop het bedrijf als toeleverancier weet te investeren in duurzaam ondernemen en daarmee (extra) winst genereert.

Thema ECO-Economy

De Koninklijke Metaalunie looft elk jaar een prijs uit aan een mkb-bedrijf dat zich op een bepaald gebied aantoonbaar positief onderscheidt. Met het thema ECO-Economy wil de Metaalunie bedrijven onder de aandacht brengen die pro-actief en structureel investeren in duurzaam ondernemen en die meer doen dan de wetgeving van hen eist. Dit kan zijn voor een deel van de bedrijfsactiviteiten of voor het gehele ondernemingsbeleid. De duurzame activiteiten dragen bij aan het verbeteren van de winstgevendheid.

De jury bestond uit Hans Alders (voorzitter), voormalig minister van VROM; Rob van den Helder, managing director TNT Express Benelux; Paul Oortwijn, directeur ONRI; Saskia Borgers, plaatsvervangend SG ministerie VROM en Annelies Batelaan, eigenaar/directeur Batelaan Kuststoffen bv.

De Koninklijke Metaalunie is met 13.000 leden de grootste organisatie voor ondernemers in het midden- en kleinbedrijf in de metaal. De leden hebben samen een omzet van 20 miljard euro en bieden werkgelegenheid aan ruim 150.000 mensen.

Alex de Jong

De redactie

Recent Posts

Na succesjaren faillissement voor windmolenbouwer

EAZ Wind, een bouwer van bedrijfswindmolens, is vorige week failliet verklaard. Het bedrijf kende tijdens…

12 uur ago

MKB Nederland: ‘Goede betrekkingen voortzetten’

Donald Trump is vandaag opnieuw verkozen tot president van de Verenigde Staten. Op het gebied…

13 uur ago

Herkiezing Trump is slecht nieuws voor Nederlandse industrie

De overwinning van Donald Trump in de Amerikaanse presidentsverkiezingen zet de Nederlandse industrie onder druk.…

15 uur ago

Iteq investeert volop

Iteq zet een grote stap richting productie-innovatie met de installatie van een geavanceerde pons/laser-combinatiemachine, de…

2 dagen ago

Column Kasper Weigand: Magazine

In een vol medialandschap worden ondernemers, ook in de maakindustrie, van alle kanten bestookt met…

2 dagen ago

Europese staalmarkt blijft onder druk

De Europese staalmarkt ziet zich geconfronteerd met aanhoudende tegenwind. Door een combinatie van teruglopende vraag,…

3 dagen ago