Aan de slag met uitvoering, focus op vijf concrete projecten en investeren! Dat is de conclusie van FME en Koninklijke Metaalunie in de ‘Adviesroute naar een Circulaire Economie voor de Maakindustrie’. Dit rapport is samen met de transitieagenda’s Bouw, Consumptiegoederen en Kunststoffen aangeboden aan staatssecretaris Vivianne Heijnen van het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat.
Centraal in het advies is de boodschap om circulaire economie te koppelen aan het klimaatbeleid. Als de maakindustrie circulair wordt, kan 2,2 Megaton CO2 worden gereduceerd, kan de milieudruk van de sector met 7% dalen ten opzichte van 2016 en wordt de concurrentiepositie verstevigd. De sector kan dit niet alleen. FME en Metaalunie adviseren daarom dat het kabinet jaarlijks minstens 100 miljoen investeert en op Europees niveau een goed wettelijk kader realiseert.
FME en Metaalunie streven drie tactische doelen na voor de transitie naar een circulaire economie:
Het belang van een gesloten kringloop wordt onderstreept door de recente Oekraïne oorlog. Sinds de Transitieagenda Maakindustrie uit 2018 zijn drie lessen geleerd en opgenomen in dit advies:
FME en Metaalunie willen met deze routekaart de doelen en activiteiten verder aanscherpen en door ontwikkelen naar een publiek‐private samenwerking met provincies en het Rijk. Want alleen samen halen we de eindstreep.
Het gebruik van robots in fabrieken over de hele wereld blijft in hoog tempo doorgaan:…
Het aantal vacatures nam in het derde kwartaal af met vijfduizend en het aantal werklozen…
De Koninklijke Marine staat voor de uitdaging om zijn vloot te onderhouden, waar die zich…
Soms sta je raar te kijken. Op een gewone dinsdagochtend zei mijn secretaresse dat ze…
Uit onderzoek van Reichelt Elektronik blijkt dat ruim 45 procent van de bedrijven van plan is binnen…
Jörg Machines, fabrikant van plaatbewerkingsmachines, opent in februari 2025 opnieuw haar deuren voor een exclusieve…