Deze toewijzing op basis van tendercriteria zijn drie van de vierenveertig IPC-aanvragen die zijn gehonoreerd waarmee een totaalbudget van 17,5 miljoen euro is gemoeid. Binnen dit IPC gaan de bedrijven een door hen zelf opgesteld tweejarig traject uitvoeren van additionele innovatie op het gebied van digitale innovatie van producten en/of productieproces. Ook zullen binnen deze overeenkomst collectieve samenwerkingsverbanden worden opgestart. Het ministerie van EL&I subsidieert voor 40 procent de goedgekeurde innovatietrajecten.
De Metaalunie is penvoerder van het IPC met negentien bedrijven. De Koninklijke Metaalunie ziet het IPC als een belangrijke stimulans voor ondernemers om, naast de reguliere aanpassingen binnen de bedrijfsvoering, knelpunten in innovatietrajecten te kunnen oplossen waarbij de overheid de ondernemer een financieel steuntje in de rug geeft.
Technologische vernieuwing is essentieel voor de continuïteit van het mkb in de metaal. Voor een ondernemer is het moeilijk ‘bij te blijven’ op technologisch gebied; de ontwikkelingen gaan immers erg snel en de bedrijfsvoering van de onderneming eist alle aandacht op. De Metaalunie initieert allerlei activiteiten die technologische ontwikkelingen in de bedrijfstak bevorderen. Zo worden de leden geïnformeerd over bewerkingstechnologieën als hogesnelheidsfrezen, waterstraalsnijden, laserbewerking en lichter construeren.
De Federatie Metaalplaat leidt de IPC DSX-standaard waarin 12 bedrijven hun dienstverlening willen verbeteren door een standaard voor de gegevensoverdracht te ontwikkelen. De te ontwikkelen DSX-standaard vormt teven het fundament om ook andere dienstverlening te kunnen ontwikkelen of te kunnen verbeteren (automatisch offreren en calculeren, PDM. digitaal factureren en transportplanning).
Om de geformuleerde doelstellingen te bereiken wordt gedurende de looptijd van dit IPC, samen met alle IPC deelnemers, de DSX-standaard ontwikkeld die voor de gehele metaalplaat keten geschikt en toepasbaar is. Hiertoe wordt een centraal ontwikkelteam (COT) samengesteld waarin ieder bedrijf in dit IPC is vertegenwoordigd. Binnen de bedrijven zorgt de COT afgevaardigde ervoor dat geïnventariseerd wordt aan welke standaarden hun klanten en het eigen bedrijf behoefte hebben. Deze behoeftes worden binnen het COT overleg besproken en vervolgens wordt samen afgesproken aan welke standaardisatie behoefte het eerst gewerkt gaat worden (prioriteitsbepaling).
COM, Cumela Nederland en ZLTO hebben een akkoord voor de IPC-aanvraag Precisielandbouw en -mechanisatie. Elf mkb’ers (mechanisatiebedrijven, loonwerkers, agrariërs) zijn betrokken bij vier innovaties/innovatieprojecten. Een deelproject betreft een dienst, waarin de optimale inzet van machinegegevens en GPS centraal staat. Binnen een ander deelproject wordt samen met onder andere Wageningen UR gekeken naar toepassing van sensoren voor de bepaling van nutriënten in drijfmest. Het ontzorgen van de rundveehouder is het derde deelproject. Alle werkzaamheden van teelt tot en met oogst en voeren worden daarbij effectief door loonwerkers uitgevoerd. Het laatste voorstel betreft de ontwikkeling van een effectiever mestadvies dat de kunstmeststrooier automatisch uitvoert.
Het gebruik van robots in fabrieken over de hele wereld blijft in hoog tempo doorgaan:…
Het aantal vacatures nam in het derde kwartaal af met vijfduizend en het aantal werklozen…
De Koninklijke Marine staat voor de uitdaging om zijn vloot te onderhouden, waar die zich…
Soms sta je raar te kijken. Op een gewone dinsdagochtend zei mijn secretaresse dat ze…
Uit onderzoek van Reichelt Elektronik blijkt dat ruim 45 procent van de bedrijven van plan is binnen…
Jörg Machines, fabrikant van plaatbewerkingsmachines, opent in februari 2025 opnieuw haar deuren voor een exclusieve…