Metaalunie hamert op aandacht voor kleine mkb-metaalbedrijven in Miljoenennota

De Metaalunie is uitermate tevreden met de kabinetsplannen over onderwijs en scholing. Het kabinet blijft investeren in onderwijs, waarbij beroepsonderwijs niet wordt vergeten. Ook ondernemerschap komt in het onderwijs meer dan voorheen aan de orde. Verder blijkt dat ook de WVA gehandhaafd blijft. Deze maakt het aantrekkelijk voor bedrijven en werknemers om tot scholingsactiviteiten over te gaan.

Leerarbeidsplaatsen

De investeringen in onderwijs en scholing blijven de komende jaren gehandhaafd op het huidige niveau. In de Miljoenennota wordt goed onderwijs direct in verband gebracht met bevorderen van het concurrentievermogen van Nederland. Een basis voor economische groei is te leggen door de voorwaarden te scheppen voor onder meer goed onderwijs en goede prikkels voor het arbeidsaanbod. Het kabinet wil het aantal leerarbeidsplaatsen verruimen door verlaging van de loonkosten met als doel het stimuleren van werkgelegenheid en vergroten van de arbeidsparticipatie van mensen met een lage productiviteit. Ook dat juicht de Metaalunie uiteraard toe.

Innovatie

Naast onderwijs is de Metaalunie verder content met de aandacht die innovatie binnen het beleid krijgt. Op zich investeert dit kabinet flink in innovatie. De Metaalunie is er echter bezorgd over dat de beschikbare budgetten voor het gekozen beleid vooral gunstig blijken voor grotere bedrijven met R&D-afdelingen. De Metaalunie doet een appèl op het kabinet om rekening te houden met de kleinere mkb-bedrijven. Mkb-bedrijven innoveren voortdurend en verdienen hierbij ondersteuning. Als dit kabinet de ambitie waar wil maken om de Nederlandse economie in de top-5 van de wereld krijgen, dan kan zij de Metaalunieleden niet vergeten.

MVO

Als koplopende branche op het gebied van maatschappelijk verantwoord ondernemen en het genereren van (behoud van) marktaandeel daarmee, is het goed om te horen dat het kabinet gelooft in de kracht van het bedrijfsleven om vooruit te komen in het milieu- en klimaatdossier. Eigen verantwoordelijkheid in dezen is goed en beter dan sturing van bovenaf maar iets meer beleidsmatige en emotioneel-stimulerende betrokkenheid zou wenselijk zijn.

Geen nieuwe wetgeving komende 2 jaar

Gezien de huidige economische situatie verzoekt de Metaalunie aan het kabinet én de Tweede Kamer pas op de plaats te maken met nieuwe wetgeving. Concreet: twee jaar geen nieuwe wetgeving, tenzij het wetswijzigingen betreft die echt een kostenbesparing opleveren. ‘We kunnen wat dat betreft onze tijd en geld nu beter besteden aan het goed draaiende houden van onze economie, waaraan we de handen al meer dan vol hebben.’

 

De redactie

Recent Posts

Ommekeer voor Nederlandse industrie op handen

Na twee moeizame jaren keert de Nederlandse industrie in 2025 weer terug naar groei. De…

1 dag ago

Welke gevolgen heeft de Miljoenennota voor de industrie?

Met Prinsjesdag achter de rug ligt er weer een stapel aan nieuwe plannen klaar voor…

1 dag ago

Aantal faillissementen valt hoger uit dan verwacht

Halverwege 2024 versnelt de opwaartse trend van faillissementen in Europa. Wereldwijd komt eind dit jaar…

1 dag ago

ERP-systeem voor kleine bedrijven in de maakindustrie

ECI Software Solutions, een wereldwijde aanbieder van cloudgebaseerde bedrijfsbeheersoftware en -diensten, introduceert Ridder iQ Essentials,…

2 dagen ago

FME: ‘Kabinet heeft oog voor uitdagingen ondernemers’

Naar aanleiding van de voorgelegde plannen op Prinsjesdag stelt FME dat het verstandig is dat…

2 dagen ago

AWVN: ‘Arbeidsmarktkrapte krijgt terecht prioriteit’

Arbeidsmarktkrapte speelt een hoofdrol in de plannen die het kabinet tijdens Prinsjesdag 2024 heeft gepresenteerd.…

2 dagen ago