Metaalunie hekelt dreigende ‘afschaffing vorstverletregeling’

Foto van: De redactie
Geplaatst door De redactie

De huidige vorstverletregeling, opgebracht door werkgevers in hun eigen sector, zorgt ervoor dat bij een strenge vorstperiode werknemers worden doorbetaald. Deze regeling wordt mogelijk op korte termijn verboden. In dat geval pleit de Koninklijke Metaalunie voor maximaal twee weken eigen risico.

Dit staat in het wetsvoorstel vereenvoudiging UWV- regeling en zou volgens de metaalunie de doodsteek zijn voor veel kleine bedrijven. ‘Het afschaffen van de vorstverletregeling in een tijd dat het met de bouw en bouwgerelateerde bedrijven toch al slecht gesteld is, getuigt van weinig sociaal gevoel. De drogredenering dat in geval van onwerkbaar weer naast twee weken ondernemersrisico ook nog een ‘eigen-risico’ hoort moet van tafel’, schrijft de Metaalunie.

Calamiteitenregeling

In het wetsvoorstel worden de Regeling onwerkbaar weer en de Werktijdverkorting-regeling in de WW samengevoegd tot één Calamiteitenregeling. Feitelijk wordt hiermee de vorstverletregeling afgeschaft. Met het afschaffen van de vorstverletregeling worden veel kleine bedrijven, die te maken hebben met vorstverlet, gedupeerd.

Vorstverletregeling

Tot nu toe is het volgens de Cao Metaal & Techniek zo geregeld dat bij vorst de werknemers een beroep kunnen doen op de vorstverletregeling. Zij krijgen dan een tijdelijke WW-uitkering. De regeling wordt door de bedrijfstak zelf opgebracht en door de werkgevers betaald. Het geeft bedrijven die te maken hebben met vorstverlet wat extra lucht.

Sociale partners in de metaal en techniek, met ruim driehonderdduizend werknemers, en ook de Stichting van de Arbeid hebben grote bezwaren geuit tegen het wetsontwerp. Al enige decennia zijn door werkgevers en werknemers in cao’s voor branches/bedrijfstakken specifieke afspraken gemaakt over onwerkbaar weer. Deze afspraken zijn op maat gemaakt en passen bij een specifieke branche/bedrijfstak.

Eigen risico

Het wetsvoorstel gaat ervan uit dat de eerste twee weken van vorst ‘gewoon’ tot het ondernemersrisico behoort. Dan volgt de, in de ogen van de Metaalunie, vreemde redenering dat na die twee weken de werkgever vervolgens een ‘eigen-risico’ heeft van twee weken.

De mogelijkheid om in de bedrijfstak een eigen onwerkbaar weer-regeling te hebben, moet behouden blijven, zo bepleit de vereniging. Het is een gewenst sociaal systeem opgebracht door de werkgever zelf. En houdt het eigen risico in ieder geval op maximaal twee weken.