Categories: ActueelCoronavirus

Metaalunie: MKB-metaal verwacht grootste klap na de zomer

De uitslag van deze lijst werd eind maart bekend gemaakt. Inmiddels is een tweede enquête afgenomen. Wederom geeft ongeveer 85 procent van de bedrijven aan direct problemen te ondervinden door de coronacrisis. De helft van de deelnemers geeft aan dat de omzet de afgelopen twee weken met gemiddeld dertig procent is afgenomen. Voor de komende weken verwacht zeven op de tien bedrijven een verdere afname van de orderportefeuille met dertig procent. Een op de drie bedrijven geeft aan gebruik te maken van overheidsondersteuning, voornamelijk in de vorm van NOW.

Aantal bedrijven dat problemen ondervindt stabiel

Net als twee weken geleden ondervindt bijna 85 procent van de bedrijven problemen als gevolg van de pandemie. De andere ruim vijftien procent geeft aan (nog) niet tegen problemen aan te lopen. Meerdere ondernemers geven aan dat zij verwachten dat de grootste problemen zich pas na de zomer zullen voordoen wanneer de orderportefeuille is opgedroogd.

De grootste zorg van de deelnemende bedrijven is de afnemende orderpositie. Twee weken geleden was dit voor een derde deel het geval, nu is dat toegenomen tot 57 procent. Een ander probleem dat door steeds meer ondernemers genoemd is de liquiditeitspositie. Het aandeel ondernemers dat dit als grootste zorg ziet is toegenomen van vijf  tot veertien procent. Een probleem dat kleiner wordt is de ziekte onder het personeel van veertien naar zes procent. Het aantal ondernemers dat géén problemen verwacht neemt ook af. Van 25 naar zes procent.

Welke maatregelen zijn en worden er genomen

Verreweg de belangrijkste maatregel is de loonkostensubsidie NOW. Bijna een derde van de bedrijven geeft aan deze te hebben aangevraagd en nog eens de helft van de bedrijven verwacht dat zij dit binnenkort zullen gaan doen. Een andere maatregel die veel wordt genomen is de afbouw van de flexibele schil. Nu heeft al dertig procent van de respondenten dit gedaan en nog eens een derde deel verwacht dit de komende week te moeten doen. Een andere maatregel is het aanvragen van extra krediet (16%). Ook hebben meer bedrijven uitstel van belastingbetaling aangevraagd en wordt er door meerdere bedrijven met het personeel gesproken over het opnemen van vrije dagen.

Ontwikkeling omzet en orderportefeuille Ondanks het feit dat de sector zich kenmerkt door relatief lange orderportefeuilles, is de omzet in de afgelopen twee weken bij de helft van de bedrijven afgenomen. Twee weken geleden was dit bij 37 procent. Net als in week 13 is ook in week 15 de gemiddelde omzetafname dertig procent.

Ook de orderportefeuille neemt verder af. Twee weken geleden was er bij 57 procent van de deelnemers een afname van de orderportefeuille. Nu is bij zeven op de tien bedrijven de orderportefeuille kleiner dan twee weken geleden. De afname was ook in beide gevallen ongeveer dertig procent.

De redactie

Recent Posts

Wereldwijde dichtheid fabrieksrobots verdubbeld

Het gebruik van robots in fabrieken over de hele wereld blijft in hoog tempo doorgaan:…

1 dag ago

Arbeidsmarkt iets minder krap in derde kwartaal

Het aantal vacatures nam in het derde kwartaal af met vijfduizend en het aantal werklozen…

2 dagen ago

Koninklijke Marine 3D-print reserveonderdelen (video)

De Koninklijke Marine staat voor de uitdaging om zijn vloot te onderhouden, waar die zich…

2 dagen ago

Column Joachim Driessen: Op staande voet

Soms sta je raar te kijken. Op een gewone dinsdagochtend zei mijn secretaresse dat ze…

3 dagen ago

In zes stappen een cobot integreren

Uit onderzoek van Reichelt Elektronik blijkt dat ruim 45 procent van de bedrijven van plan is binnen…

3 dagen ago

Huisbeurs in herhaling voor Jörg Machines

Jörg Machines, fabrikant van plaatbewerkingsmachines, opent in februari 2025 opnieuw haar deuren voor een exclusieve…

3 dagen ago