Metaalunie: Ontslag mkb-personeel bij Lenteakkoord lange weg

Nu is het zo dat de WW collectief gefinancierd wordt door de sector gedurende het eerste halfjaar, het zogenaamde Wachtgeldfonds. Deze regeling wordt omgeslagen over alle werkgevers in de sector.

In het Lenteakkoord zal de werkgever zelf de WW van de werknemer gedurende zes maanden moeten betalen. Dat is dus 70 procent van het laatstgenoten salaris van de werknemer. Daarnaast komt daar ook een ontslagvergoeding bovenop.

Een bedrijf met acht werknemers dat twee werknemers moet ontslaan, kan zo geconfronteerd worden met het bekostigen van anderhalf jaarsalaris. Door deze maatregel komt het faillissement van kleine bedrijven snel in zicht.


Invoeren van het eigen risico voor de WW voor werkgevers knelt des te meer, omdat ook in hetzelfde akkoord is afgesproken het ontslagrecht te versoepelen. Werkgevers worden in dit voorstel verplicht ontslagvergoedingen te betalen die nu niet verplicht zijn.

Daarnaast, zo luidt het voorstel, wordt de preventieve ontslagtoets afgeschaft, noodzakelijk voor de ontslagvergunning om iemand te mogen ontslaan. Daarvoor in de plaats komt een gerechtelijke toets achteraf. Werknemers kunnen daardoor tot de Hoge Raad toe hun ontslag blijven aanvechten, met hoge kosten voor de werkgever.

Doel van de nieuwe wetgeving zou moeten zijn dat de arbeidsmarkt soepeler gaat functioneren. Daarvoor zijn snellere beëindiging van dienstverbanden, minder procesrisico en lagere kosten vereist. Het ontslag van een werknemer zou eenvoudiger moeten worden, waardoor andere werknemers weer makkelijker worden aangenomen.


Het pakket maatregelen voor de arbeidsmarkt doet denken aan de voorstellen voor de woningmarkt. Beperking van de hypotheekrenteaftrek leidt tot verstarring in plaats van versoepeling. Datzelfde geldt ook voor de maatregelen voor de arbeidsmarkt. Door het Lenteakkoord wordt het juist voor mkb-bedrijven minder aantrekkelijk om werknemers in dienst te nemen. Dit kan niet de bedoeling zijn.


Blijf dus af van collectief gefinancierde WW en heroverweeg de versoepeling van het ontslagrecht. Zo slecht zijn de huidige regelingen ook weer niet, aldus de reactrie van Koninklijke Metaalunie

De redactie

Recent Posts

Wereldwijde dichtheid fabrieksrobots verdubbeld

Het gebruik van robots in fabrieken over de hele wereld blijft in hoog tempo doorgaan:…

20 uur ago

Arbeidsmarkt iets minder krap in derde kwartaal

Het aantal vacatures nam in het derde kwartaal af met vijfduizend en het aantal werklozen…

2 dagen ago

Koninklijke Marine 3D-print reserveonderdelen (video)

De Koninklijke Marine staat voor de uitdaging om zijn vloot te onderhouden, waar die zich…

2 dagen ago

Column Joachim Driessen: Op staande voet

Soms sta je raar te kijken. Op een gewone dinsdagochtend zei mijn secretaresse dat ze…

2 dagen ago

In zes stappen een cobot integreren

Uit onderzoek van Reichelt Elektronik blijkt dat ruim 45 procent van de bedrijven van plan is binnen…

2 dagen ago

Huisbeurs in herhaling voor Jörg Machines

Jörg Machines, fabrikant van plaatbewerkingsmachines, opent in februari 2025 opnieuw haar deuren voor een exclusieve…

2 dagen ago