Metaalunie: Ontslag mkb-personeel bij Lenteakkoord lange weg

Nu is het zo dat de WW collectief gefinancierd wordt door de sector gedurende het eerste halfjaar, het zogenaamde Wachtgeldfonds. Deze regeling wordt omgeslagen over alle werkgevers in de sector.

In het Lenteakkoord zal de werkgever zelf de WW van de werknemer gedurende zes maanden moeten betalen. Dat is dus 70 procent van het laatstgenoten salaris van de werknemer. Daarnaast komt daar ook een ontslagvergoeding bovenop.

Een bedrijf met acht werknemers dat twee werknemers moet ontslaan, kan zo geconfronteerd worden met het bekostigen van anderhalf jaarsalaris. Door deze maatregel komt het faillissement van kleine bedrijven snel in zicht.


Invoeren van het eigen risico voor de WW voor werkgevers knelt des te meer, omdat ook in hetzelfde akkoord is afgesproken het ontslagrecht te versoepelen. Werkgevers worden in dit voorstel verplicht ontslagvergoedingen te betalen die nu niet verplicht zijn.

Daarnaast, zo luidt het voorstel, wordt de preventieve ontslagtoets afgeschaft, noodzakelijk voor de ontslagvergunning om iemand te mogen ontslaan. Daarvoor in de plaats komt een gerechtelijke toets achteraf. Werknemers kunnen daardoor tot de Hoge Raad toe hun ontslag blijven aanvechten, met hoge kosten voor de werkgever.

Doel van de nieuwe wetgeving zou moeten zijn dat de arbeidsmarkt soepeler gaat functioneren. Daarvoor zijn snellere beëindiging van dienstverbanden, minder procesrisico en lagere kosten vereist. Het ontslag van een werknemer zou eenvoudiger moeten worden, waardoor andere werknemers weer makkelijker worden aangenomen.


Het pakket maatregelen voor de arbeidsmarkt doet denken aan de voorstellen voor de woningmarkt. Beperking van de hypotheekrenteaftrek leidt tot verstarring in plaats van versoepeling. Datzelfde geldt ook voor de maatregelen voor de arbeidsmarkt. Door het Lenteakkoord wordt het juist voor mkb-bedrijven minder aantrekkelijk om werknemers in dienst te nemen. Dit kan niet de bedoeling zijn.


Blijf dus af van collectief gefinancierde WW en heroverweeg de versoepeling van het ontslagrecht. Zo slecht zijn de huidige regelingen ook weer niet, aldus de reactrie van Koninklijke Metaalunie

De redactie

Recent Posts

Ommekeer voor Nederlandse industrie op handen

Na twee moeizame jaren keert de Nederlandse industrie in 2025 weer terug naar groei. De…

20 uur ago

Welke gevolgen heeft de Miljoenennota voor de industrie?

Met Prinsjesdag achter de rug ligt er weer een stapel aan nieuwe plannen klaar voor…

21 uur ago

Aantal faillissementen valt hoger uit dan verwacht

Halverwege 2024 versnelt de opwaartse trend van faillissementen in Europa. Wereldwijd komt eind dit jaar…

21 uur ago

ERP-systeem voor kleine bedrijven in de maakindustrie

ECI Software Solutions, een wereldwijde aanbieder van cloudgebaseerde bedrijfsbeheersoftware en -diensten, introduceert Ridder iQ Essentials,…

2 dagen ago

FME: ‘Kabinet heeft oog voor uitdagingen ondernemers’

Naar aanleiding van de voorgelegde plannen op Prinsjesdag stelt FME dat het verstandig is dat…

2 dagen ago

AWVN: ‘Arbeidsmarktkrapte krijgt terecht prioriteit’

Arbeidsmarktkrapte speelt een hoofdrol in de plannen die het kabinet tijdens Prinsjesdag 2024 heeft gepresenteerd.…

2 dagen ago