Categories: Actueel

Metaalunie over Prinsjesdag: ‘Versterk positie mkb-bedrijf’

Nu de afgelopen maanden gebleken is dat de lonen daadwerkelijk stijgen in nieuwe cao’s, vindt Metaalunie dat de overheid nu een duit in het zakje moet doen. Kleiboer: ‘De belasting op de lonen van werknemers moet omlaag, zodat ze daadwerkelijk iets overhouden van de loonsverhoging en bedrijven moeten in staat worden gesteld om die hogere lonen ook te kunnen betalen door lastenverlichting voor bedrijven.’

Metaalunie sluit zich aan bij de kritiek van Jacco Vonhof, voorzitter van MKB-Nederland die vindt dat het uitstellen van de lastenverlichting voor bedrijven (Vpb) tegen de afspraken is in het regeerakkoord en met deze rijksbegroting onnodig is. ‘Nu de Vpb-verlaging in de tweede schijf niet doorgaat, moet óók de belasting op ondernemen (Box 2) wat mij betreft van tafel. Er is sprake van, om Jacco Vonhof te citeren, ‘fiscaal jojobeleid’, terwijl ondernemers juist zekerheid nodig hebben om te kunnen investeren’, aldus Kleiboer.

Daarnaast vindt Metaalunie het een zorgelijke ontwikkeling dat er op mkb-bedrijven nog steeds wet- en regelgeving afkomt, die niet voldoende is afgestemd op de behoeften en mogelijkheden van een klein bedrijf. ‘Het is moeilijk te verkroppen dat zelfs met een instrument als de MKB-toets, er nog steeds onvoldoende rekening wordt gehouden met een gemiddeld mkb-bedrijf’, vindt Kleiboer. Als voorbeeld noemt hij de informatieplicht energiebesparing die vanaf 1 juli jl. geldt en het Digitaal Stelsel Omgevingswet. Deze laatste moet het mkb-bedrijven makkelijker maken om volgens de Omgevingswet vergunningen aan te vragen en meldingen te doen. Er zijn nu al duidelijke signalen dat het te ingewikkeld wordt. ‘Ook de voortdurende twijfel over de subsidie Praktijkleren geeft aan dat Den Haag het echte belang van het MKB nog steeds niet voldoende ziet’, aldus Kleiboer. BBL-leerlingen zijn onmisbaar, net als de ondersteuning van de overheid.

Metaalunie hoopt daarom ook dat de maatregelen die vanuit het Klimaatakkoord in 2020 gaan neerslaan op het mkb, meer recht doen aan het feit dat mkb-bedrijven substantieel minder energie verbruiken dan grotere bedrijven en in hoge mate al jarenlang energie-efficiency hoog in het vaandel dragen. Ook hier is een MKB-toets een must.

Tot slot vindt Metaalunie dat het kabinet in haar strijd tegen de schijnzelfstandigen oog moet houden voor de belangen van de echte ondernemer. ‘Het afbouwen van de zelfstandigenaftrek gaat ten koste van de IB-ondernemer en dat is het kind met het badwater weggooien en dat kan nooit de bedoeling zijn’, vindt Kleiboer. ‘Met zorgelijke ontwikkelingen als de brexit in het vooruitzicht, is het kabinet verplicht alles op alles te zetten de positie van het mkb te versterken en in plaats van juist te verzwakken of te ondermijnen.’

De redactie

Recent Posts

Wereldwijde dichtheid fabrieksrobots verdubbeld

Het gebruik van robots in fabrieken over de hele wereld blijft in hoog tempo doorgaan:…

6 uur ago

Arbeidsmarkt iets minder krap in derde kwartaal

Het aantal vacatures nam in het derde kwartaal af met vijfduizend en het aantal werklozen…

1 dag ago

Koninklijke Marine 3D-print reserveonderdelen (video)

De Koninklijke Marine staat voor de uitdaging om zijn vloot te onderhouden, waar die zich…

1 dag ago

Column Joachim Driessen: Op staande voet

Soms sta je raar te kijken. Op een gewone dinsdagochtend zei mijn secretaresse dat ze…

1 dag ago

In zes stappen een cobot integreren

Uit onderzoek van Reichelt Elektronik blijkt dat ruim 45 procent van de bedrijven van plan is binnen…

1 dag ago

Huisbeurs in herhaling voor Jörg Machines

Jörg Machines, fabrikant van plaatbewerkingsmachines, opent in februari 2025 opnieuw haar deuren voor een exclusieve…

1 dag ago