Metaalwerkers in de cao Metaal en Techniek en cao Metalektro gaan vanaf 20 september in staking

De cao-onderhandelingen voor de cao Metaal en Techniek en de cao Metalektro zijn op 20 juni vastgelopen. Na de succesvolle landelijke actiedag op 21 juni, met ruim 2.500 werknemers in staking, hebben FNV Metaal kaderleden en bestuurders de zomer gebruikt om werknemers te informeren en te mobiliseren voor nieuwe stakingsacties. 

Jacqie van Stigt en Jos Brocken, landelijk bestuurders FNV Metaal: ‘De actiebereidheid is nog eens flink toegenomen na 21 juni. Op 20 september (3 dagen na Prinsjesdag) starten we met twee grote regionale stakingsbijeenkomsten; in het Maasgebouw in Rotterdam en in het Beursgebouw in Eindhoven. Daarna gaan metaal werknemers een aantal weken achtereen op de maan- en vrijdagen staken. We wisselen af op regio’s, branches en concerns. Hoe dat er precies uit gaat zien bepalen de FNV Metaal leden de komende weken.’

Waardering voor vakmanschap en beter loon

De werknemers in de groot- en kleinmetaal willen waardering voor vakmanschap en beter loon als blijk van waardering voor de inzet. Gelijk loon, voor gelijk werk, invloed houden op de werktijden en maatregelen om langer door te kunnen werk in de vaak zware beroepen en daarmee ruimte scheppen voor jongeren om in te stromen.
Rob Jansen, coördinator van lassers en fitters bij Cofely Industries, meldde eerder al: ‘Die nullijn moet van tafel. Wij vragen echt geen gouden bergen, alleen 2,5 procent compensatie voor de inflatie. Dat geeft tenminste weer wat zekerheid en vertrouwen om iets te kopen. Daarnaast vind ik dat alle collega’s gelijk loon, bij gelijk werk moeten krijgen. Of je nu een flex- of vast contract hebt. Al die schimmige flexconstructies zorgen alleen maar voor ellende, met onderbetaling en oneerlijke concurrentie waar buitenlandse werkgevers van profiteren. Het holt de kwaliteit van vakwerk uit als we niet ingrijpen.”
Brocken, landelijk bestuurder FNV Metaal: “De acties zijn hard nodig, want als het aan de werkgevers ligt hebben de vakmensen in de metaal straks geen enkele zeggenschap meer over werktijden, word je ingezet wanneer het je baas uitkomt en blijven jongeren te lage jeugdlonen krijgen. Wij willen modern werkgeverschap, met een fatsoenlijke waardering van vakmanschap.’

Geen mooie woorden, maar daden

Het tekort aan vaklieden wordt in 2016 geraamd op 155.000 in de technieksectoren. Er worden allerlei initiatieven genomen om meer mensen de techniek in te krijgen, zoals het Techniekpact.
‘Na alle mooie woorden daarover willen werknemers daden zien, die het werken in de sector aantrekkelijk maken, anders zijn al die initiatieven nutteloos. Het is nu tijd om jongeren te trekken met aantrekkelijke arbeidsvoorwaarden en ouderen op een gezonde manier gewoon goed aan het werk te houden’, aldus FNV Metaal-bestuurder Van Stigt.

Stakende bedrijven

Op 21 juni staakten werknemers van onder andere de volgende bedrijven al: FN Steel, DAF, Scania, VDL, NedCar, Cofely, Imtech, Hollandia, Heerema, Kepel Verolme, NN Netherlands, TMS Terneuzen, Fokker, Polynorm, Royal Duyvis, Sab Profiel, Lincoln Smitwell, Koni en Nedstaal, Draka Emmen en Delfzijl, Honeywell, Fokker Hoogeveen, Eekels, Niestern Sander, ICON, Damen Bergum/Harlingen, Shipdock Harlingen, Stertil, Alfa Laval, Centraalstaal Groningen, De Hoop, Ferus Smit Westerbroek, Bodewes en Nijburg. De verwachting is dat zij in het najaar weer in staking gaan.

Loonontwikkeling broodnodig

In de kleinmetaal liggen er forse verslechteringen en een nullijn voor 17 maanden op tafel vanuit de werkgevers. In de grootmetaal forse verslechteringen en een nullijn voor een jaar lang. Een enorme inlevering op koopkracht. Met vorig jaar 3 procent omzetgroei en een groei van de export met 5 procent gaat het goed in de grootmetaal. Ook dit jaar wordt zo’n 4,5 procent groei verwacht. Dit zijn cijfers die de werkgevers zelf bevestigen. In de kleinmetaal, ook daar waar het slechter gaat, is nog steeds sprake van moeilijk vervulbare vacatures.

Over de cao’s

In de grootmetaal (Metalektro) werken zo’n 150.000 mensen in onder meer de automobielindustrie, metaalgieterijen, truckbouw, scheepsbouw, chips- en halfgeleiders, vliegtuigbouw, machinefabrieken, vaak ook als toeleverancier. De werkgeversorganisatie is FME-CWM. Veel voorkomende beroepen zijn monteur, productiemedewerker, operator, elektrotechnicus, draaier, lasser, frezer. De cao-onderhandelingen zijn gestart op 23 april en donderdag 20 juni definitief stukgelopen.
De kleinmetaal cao (Metaal en Techniek) is een van de grootste cao’s in Nederland. Er werken zo’n 325.000 mensen in verschillende branches zoals de metaalbewerking, installatietechniek, schadeherstel, isolatie, koel- en luchttechniek. Bekende werkgeversorganisaties zijn Metaalunie, Uneto-VNI, FOCWA. De cao-onderhandelingen zijn gestart op 13 maart en donderdag 20 juni definitief stukgelopen.


De cao’s bij elkaar gelden voor ongeveer een half miljoen werknemers.

Persbericht FNV Bondgenoten – FNV Metaal

De redactie

Recent Posts

Keuzedeel moet meer vakmensen richting scheepsbouw krijgen

Het repareren en modificeren van schepen vraagt specifieke kennis en kunde die de algemene technische…

3 dagen ago

AWVN: ‘Hoge loonstijgingen niet in lijn met productiviteitsverbetering’

De aanhoudende druk om lonen flink te laten stijgen in combinatie met vrees van werkgevers…

3 dagen ago

Werkgevers springen zelf bij vanwege personeelstekort

Twee op de vijf (39%) werkgevers vangen momenteel personeelstekorten op door zelf bij te springen…

4 dagen ago

Grondstoffenscanner vernieuwd

De Grondstoffenscanner is vernieuwd. De Europese maakindustrie is vaak afhankelijk van grondstoffen uit andere landen…

4 dagen ago

FME opteert voor sterker, slimmer en groener Nederland

De nieuwe beleidsagenda van FME voor de technologische industrie heeft de titel: Naar een sterker,…

4 dagen ago

Zwakke investeringen geven tegenslag Duitse machinebouw

De Duitse machinebouwsector heeft in mei een forse daling van inkomende orders ervaren. In vergelijking…

4 dagen ago