Dit jaar is de vakbeurs voor de metaalindustrie voor het eerst opgedeeld in zes verschillende segmenten die op de beursvloer te herkennen zijn aan ieder een eigen kleur. Dat zijn de segmenten: verspanen, plaatbewerking, automatisering, verbindingstechniek, oppervlaktebehandeling & reinigingstechniek en 3D-printen. Dankzij de gesegmenteerde beursvloer is de beurs overzichtelijker en besparen bezoekers veel tijd. Zij kunnen nu heel gericht op zoek gaan naar informatie, productietechnieken en deelnemers die voor hen relevant zijn. Elk segment heeft ook zijn eigen demoplein waar live demonstraties te volgen zijn.
Naar verwachting presenteren circa 230 leveranciers van onder andere machines, software, gereedschappen, automatiseringsoplossingen en complementaire producten zich op Metavak 2019.
Een van de segmenten is plaatbewerking. Doordat Metavak voor het eerst begin oktober plaatsvindt, kunnen de grote fabrikanten van plaatbewerking na lange tijd nu wel deelnemen aan Metavak. Zo heeft LVD Nederland één van de grootste stands afgenomen op het segment ‘Plaatbewerking’. ‘Door grote vakbeurzen (red.: Euroblech/Blechexpo) in Duitsland was Metavak een beurs die niet in de planning paste. Vorig jaar zag ik tijdens mijn bezoek veel kwalitatieve bezoekers rondlopen. Toen ik hoorde dat de beurs een nieuwe datum kreeg, was het voor mij direct duidelijk dat we met LVD moesten deelnemen’, legt Mathijs Wijn, salesmanager van LVD Nederland uit.
Naast het demoplein (daar laat onder andere Q-Fin Quality Finishing verschillende demonstraties zien) die bezoekers vinden op het segment ‘Plaatbewerking’, is er dit jaar ook een kennisprogramma specifiek op plaatbewerking gericht. ‘Dit nieuwe onderdeel van het beursprogramma wordt zeker interessant. Hierdoor bieden we een nieuwe vorm van kennisoverdracht voor zowel de eindbeslisser als de eindgebruiker’, aldus Daniëlle Wild namens de beursorganisatie.
Na het succes van het demoplein Lijmtechniek van vorig jaar op de NIL Verbindingsweek, hebben de partijen besloten om het demoplein dit jaar op de Metavak verder uit te bouwen. Lijmen is geen nieuwe verbindingstechniek, maar wel een techniek die zich steeds meer ontwikkelt en steeds vaker wordt toegepast. Ondanks het feit dat de lijmtechniek een groeiende verbindingstechniek is, heerst er nog vaak onwetendheid over lijmverbindingen.
Permacol, Lubribond, BNS Industrial, Delta Application Technics, Adhesive Bonding Center en het Nederlands Instituut voor Lastechniek gaan daarom het demoplein Lijmtechniek dit jaar nog verder uitbreiden, zo willen ze de lijmtechniek nog meer op de kaart gaan zetten. Metavak is hiervoor een goed platform.
Beursorganisator Easyfairs (tevens organisator van NIL Verbindingsweek en Welding Week in België) geeft aan dat de bezoekers van Metavak graag meer willen weten over de verschillende lijmtechnieken. Het gezamenlijke doel van Metavak en de organiserende partijen is om de bezoekers te informeren over de mogelijkheden van de verschillende lijmtechnieken.
Op het demoplein Lijmtechniek kunnen constructeurs, lassers en andere vakprofessionals de verbindingstechniek lijmen als aanvulling op, of misschien in bepaalde situaties als vervanging van, lasverbindingen ervaren.
Verder demonstreren lijmproducenten en adviseurs de toepassing van lijmproducten- en technieken. Voor lijmers en lassers die met een specifiek vraagstuk zitten, is Metavak echt een uitkomst. De partners van het demoplein Lijmtechniek hopen dat bezoekers zelf hun technische vraagstukken meenemen naar de beurs.
Naast het demoplein Lijmtechniek, zijn er meer dan 25 leveranciers van verbindingstechnieken op de beursvloer te vinden. Ook is er een uitgebreid kennisprogramma gericht op verbindingstechniek. In het kennistheater ‘Visit the future’ kunnen bezoekers meerdere kennissessies volgen over lijmen en lassen, deze kennissessies sluiten op elkaar aan.
Na een bezoek aan het demoplein Verbindingstechniek heeft de bezoeker kennis opgedaan van onder andere automatisering binnen de lijmtechniek, verschillende soorten lijm, voordelen van lijmtechniek ten opzichte van lastechniek en het lijmproces.
In het centraal gelegen kennistheater is dit jaar een uitgebreid kennisprogramma met geclusterde onderwerpen die bij elk segment van de beurs passen. In dit zogeheten ‘Visit the future kennistheater’ zijn praktische, toekomstgerichte kennissessies over de verschillende productietechnieken te volgen. Op de eerste beursdag zijn er presentaties over ‘De volgende stap in efficiënt automatiseren van CNC-machines’ door Cellro en ‘Zoller Tool Management Solutions’ door Laagland.
Op beursdag twee geeft VDL een presentatie over lijmen versus lassen (praktijktoepassing) en zijn er vier sessies gericht op 3D-printen: ‘Van aluminium frezen naar 3D-composietprinten’ door AMR Europe, ‘3D-Printing in de energie-industrie’ door Engie, ‘3D-printen voor industriële bedrijven’ door 3D Maastricht en ‘Starten met 3D-Printen’ door Additive Center.
Op de laatste beursdag zijn er sessies gericht op verspanen. Wilbert van der Heijden en Bart Heijenk geven namens Stodt drie presentaties over respectievelijk PMI voor de tekening en ontwerp, PMI voor de CNC-productie en PMI voor de meetkamer. Ook is er een presentatie van Harm Kort (Stichting Verspanersforum) over ‘Nu niet inhaken betekent op termijn afhaken’.
De vijftiende editie van Metavak is op 8, 9 en 10 oktober 2019 te bezoeken in Evenementenhal Gorinchem. Metavak is op alle beursdagen geopend van 13.00 tot 21.00 uur.
Het gebruik van robots in fabrieken over de hele wereld blijft in hoog tempo doorgaan:…
Het aantal vacatures nam in het derde kwartaal af met vijfduizend en het aantal werklozen…
De Koninklijke Marine staat voor de uitdaging om zijn vloot te onderhouden, waar die zich…
Soms sta je raar te kijken. Op een gewone dinsdagochtend zei mijn secretaresse dat ze…
Uit onderzoek van Reichelt Elektronik blijkt dat ruim 45 procent van de bedrijven van plan is binnen…
Jörg Machines, fabrikant van plaatbewerkingsmachines, opent in februari 2025 opnieuw haar deuren voor een exclusieve…