Werknemers die constant blootgesteld worden aan hitte, kunnen nu dankzij een innovatieve methode van TNO tijdig gewaarschuwd worden over hun lichaamstemperatuur en daarmee hitteziekten voorkomen.
Als de buitentemperaturen in de zomer hoog oplopen, brengt dit voor werknemers die in hun functie al blootgesteld worden aan hitte een verhoogd risico op hitteziekten met zich mee. Vaak wordt dan ook de vraag gesteld of het verantwoord is om in de hitte te werken. Als de temperatuur in de kern van het lichaam hoger is dan 38,5 °C neemt het risico op hitteziekten toe.
In het door het Nederlandse TNO geleide Europese project Prospie is een innovatieve methode ontwikkeld om mensen die tijdens het werk blootgesteld worden aan hoge temperaturen constant te monitoren, zonder dat de werknemer daar last van heeft. In een t-shirt en een dunne sjaal zitten sensoren verwerkt die op basis van huidtemperatuur, vochtigheid en hartslagfrequentie een goede schatting van de kerntemperatuur van het lichaam mogelijk maken. Als de temperatuur hoger is dan 38,5 °C gaat een waarschuwingslampje op het pak branden. De werknemer kan dan maatregelen treffen om verdere stijging te voorkomen.
Onder leiding van TNO hebben zestien bedrijven en organisaties uit zeven Europese landen deelgenomen aan het project waarin onderzoek is gedaan naar monitoring en koelsystemen in beschermende kleding voor werknemers.