Meuleman Engineering brengt al weer tien jaar krachtcilinders op de markt

Meuleman Engineering brengt dit jaar alweer tien jaar lang perslucht aangedreven krachtcilinders op de Nederlandse markt. ‘Als enige in Nederland’, zegt Koert Meuleman, directeur-eigenaar van het gelijknamige bedrijf in Den Ham. Op de afgelopen vakbeurs TIV introduceerde Meuleman op basis van deze krachtcilinder een compleet nieuw ontwikkelde kokerponsmachine ME-K.

In die tien jaar hebben ze zo’n 880 krachtcilinders verkocht. Tijdens de rondleiding door zijn bedrijf laat Meuleman trots een grafiek zien met de verkoopontwikkeling van de krachtcilinders sinds 1999. In het eerste jaar verkocht hij er een stuk of tien met in 2007 een top van 180 stuks; vorige jaar zakte dat in tot ongeveer 140 stuks. ‘Eigenlijk’, zegt Meuleman, ‘startten we vorig jaar als een speer, maar na de zomer kakte de markt een beetje in, zodat we iets lager uitkwamen dan 2007.’

Kokerponsmachine
‘Overigens’, zegt hij gekscherend, ‘hangt aan de meeste verkochte krachtcilinders een complete machine.’ Ongeveer 90 procent van de krachtcilinders levert zijn bedrijf in combinatie met stempels, gereedschappen of een complete ponsmachine. Het laatste product van de hand van zijn engineers introduceerde Meuleman onlangs op de toeleveringsbeurs TIV in Gorinchem . Het gaat daarbij om de kokerponsmachine. ‘Het nieuwe aan deze machine is dat we voor het eerst gebruikmaken van een tandheugel met servo-aandrijving voor het manipuleren van profiel-, koker- of buismateriaal onder het ponsgereedschap door. Voordeel van een tandheugel ten opzichte van de tandriem die in de oudere modellen werd toegepast, is dat de kokerponsmachine niet in lengte wordt beperkt. Bij gebruik van een tandriem is de maximale lengte van de ponsmachine zo’n 5 meter’, weet Meuleman. ‘Verder is de tandheugel veel sterker en kan het klemgereedschap eenvoudig meelopen met het te ponsen werkstuk.’

Krachtcilinders
In 1999 startte Meuleman met de productie van krachtcilinders in combinatie met ponsstempels. ‘Als je gaten moest ponsen, was je aangewezen op een pers. Een pers is een veel te kostbare oplossing voor klein seriewerk’, vertelt Meuleman. En toen in die tijd de laser steeds meer werd toegepast, raakte het ouderwets stempelen uit beeld. Voor een beperkt aantal gaten, is de lasersnijmachine een ideale machine. Maar voor klein seriewerk is die te kostbaar. Een veel goedkopere oplossing vond ik toen in de ontwikkeling van de relatief goedkope perslucht krachtcilinder in combinatie met een kokerponsmachine. Bijkomend voordeel is dat je deze combi heel snel kunt overschakelen naar andere producten.’ Meuleman noemt ter prijsindicatie dat de meeste ponscombinaties met ponsgereedschap en besturing liggen tussen de 15.000 en 20.000 euro.


De cilinders en stempelgereedschappen maakt Meuleman Engineering grotendeels zelf. Daarvoor beschikt hij over een compleet machinepark van draai-, freesbanken, bewerkingscentrum, vonkmachine, en een eigen harderij met hardingsoven, een warmbad en ontlaatoven en slijpmachine. Al het seriedraaiwerk besteedt Meuleman uit aan zijn broer Johan die het bedrijf Meuleman Gereedschapmakerij Harskamp (MGH) runt. Ook het plaatwerk laat hij aanleveren door anderen. Op dit moment heeft Meuleman zo’n 55 soorten krachtcilinders op voorraad met tonnages van 1 tot en met 40 ton en slaglengtes van 6 tot 30 mm.