Michaël van Straalen reikt eerste exemplaar Thematische Impuls HTSM uit

De publicatie over deze sector geeft een beeld van de activiteiten van het hbo op het gebied van onderzoek en onderwijs en laat prominente spelers aan het woord. Van Straalen: ‘Met deze publicatie laat Stichting Alliantie Innovatie (SIA) zien dat hogescholen zich goed kunnen verbinden met het mkb in de sector HTSM. Samen kunnen zij onderzoek verrichten, gebaseerd op de vraag van bedrijven waarbij de kennis daadwerkelijk naar de markt wordt gebracht.’

Thematische Impulsen

De Thematische Impuls HTSM is een uitgave van de SIA. De Thematische Impulsen sluiten aan bij het beleid gericht op de Topsectoren en daarmee samenhangend de zwaartepuntvorming bij hogescholen. SIA is een samenwerkingsverband van MKB-Nederland, VNO-NCW, Syntens, TNO, HBO-raad en Novay.

HTSM

De sector HTSM is een motor voor de Nederlandse economie en biedt oplossingen voor maatschappelijk uitdagingen op het gebied van energie, gezondheidszorg, mobiliteit en milieu. Onderzoek heeft hierin een centrale plaats en ook een aanzienlijk aantal hogescholen voert samen met voornamelijk mkb-bedrijven praktijkgericht onderzoek uit op dit terrein. De Thematische Impuls HTSM laat de onderzoekers én mkb’ers aan het woord en schetst zo de belangrijkste ontwikkelingen.

Aan de hand van feiten en cijfers geeft de publicatie een zo compleet mogelijk beeld van praktijkgericht onderzoek in het hbo gerelateerd aan de sector. Ook wordt het onderwijs op dit gebied bij hogescholen belicht. Dit alles resulteert in een ‘landkaart’ die laat zien hoe het hbo zich positioneert op dit thema en waar de kansen liggen.

Centres of Expertise

Een TI is bedoeld om de besluitvorming binnen het hbo te ondersteunen in het maken van keuzes ten aanzien van een specifiek kennis- en innovatiethema. Deze publicaties zijn ondersteunend bij de verdere ontwikkeling van de Centres of Expertise in het hbo.

Doel van SIA het innovatief vermogen van mkb-ondernemingen en organisaties in de publieke sector te vergroten. Een van de middelen die hiertoe worden ingezet is de RAAK-regeling. Met deze regeling worden onderwijs en werkveld met elkaar verbonden in projecten waarin gezamenlijk praktijkgericht onderzoek wordt uitgevoerd.

De redactie

Recent Posts

Wereldwijde dichtheid fabrieksrobots verdubbeld

Het gebruik van robots in fabrieken over de hele wereld blijft in hoog tempo doorgaan:…

2 dagen ago

Arbeidsmarkt iets minder krap in derde kwartaal

Het aantal vacatures nam in het derde kwartaal af met vijfduizend en het aantal werklozen…

2 dagen ago

Koninklijke Marine 3D-print reserveonderdelen (video)

De Koninklijke Marine staat voor de uitdaging om zijn vloot te onderhouden, waar die zich…

3 dagen ago

Column Joachim Driessen: Op staande voet

Soms sta je raar te kijken. Op een gewone dinsdagochtend zei mijn secretaresse dat ze…

3 dagen ago

In zes stappen een cobot integreren

Uit onderzoek van Reichelt Elektronik blijkt dat ruim 45 procent van de bedrijven van plan is binnen…

3 dagen ago

Huisbeurs in herhaling voor Jörg Machines

Jörg Machines, fabrikant van plaatbewerkingsmachines, opent in februari 2025 opnieuw haar deuren voor een exclusieve…

3 dagen ago