Dit nieuwe evenement is bedoeld voor iedereen die betrokken is bij de keuze, de directe toepassing, het aanbrengen en het (na)bewerken van materialen. De ontwikkelingen op het gebied van materialen en materiaalbehandelingen zijn stormachtig, maar het vakgebied krijgt niet altijd de aandacht die het verdient. Materials 2013 wil die verborgen waarde van materialen duidelijk zichtbaar maken.
Met deze vakbeurs krijgt Materials Engineering die voor het laatst in 2011 werd gehouden een opvolger die echt helemaal over materialen gaat. Peter Legierse, bestuurslid van de Stichting MaterialDesign. Als docent en dagvoorzitter is Legierse regelmatig actief voor Mikrocentrum en dus kent hij evenementen als Precisiebeurs, Kunststoffenbeurs en RapidPro, waar materiaaltechnologie tot de aandachtsgebieden behoort. ‘We brengen kennis en mensen uit de Benelux bijeen en dat moet leiden tot nieuwe businesskansen’, zegt Timo van Leent, manager Vakbeurzen & Congressen bij Mikrocentrum.
Eddy Brinkman, voorzitter van de Bond voor Materialenkennis, is nauw betrokken bij de invulling van Materials 2013. Hij vertegenwoordigt makers en bewerkers van materialen, maar vindt dat de nieuwe vakbeurs vooral ook de gebruikers en toepassers van materialen moet bereiken. ‘Dát zijn de bezoekers van deze beurs. Voor hen zijn materialen vaak min of meer vanzelfsprekend. In de toekomst zullen er echter steeds meer geavanceerde materialen in producten worden toegepast, en dat zijn dan vaak combinaties van verschillende materialen met elk hun eigen productieproces. Uitwisseling van mogelijkheden, kennis en ervaring op materialengebied is daarbij onmisbaar, we moeten materialen uit hun ‘verborgenheid’ halen. En daar is deze beurs zeer geschikt voor.’ Wat Brinkman betreft is het centrale thema van het event dan ook het belang van materialen voor onze industrie, en daarmee voor onze samenleving.
Materials wordt een combinatie van expositie en lezingenprogramma en dat is volgens Sybrand van der Zwaag, hoogleraar Novel Aerospace Materials aan de TU Delft, de succesformule. ‘Op de beursvloer kunnen de kennisdragers de interactie aangaan met de industrie, in het lezingenprogramma kan de industrie leren van die kennisdragers. (…) Zo maakt deze nieuwe beurs materiaalonderzoek toegankelijker voor de industrie. Voor wetenschappers is het interessant om te zien welke nieuwe apparatuur er is en wat de nieuwe toepassingen worden.’
Uiteraard zal de TU Delft, die technische materialen als een speerpunt in haar onderzoeksportfolio heeft, zich presenteren op Materials 2013. Meerdere groepen van het Delft Centre for Materials, waarvan Van der Zwaag de wetenschappelijk directeur is, zullen acte de présence geven. Zelf zal de hoogleraar iets vertellen over zijn onderzoek aan self-healing materials. ‘Ik wil het MKB laten zien dat we niet ver meer af zijn van concrete toepassingen, zoals self-healing wegen en beton.’
Verder is er nieuws te verwachten van organisaties als ECN, TNO, M2i. ‘Met deze vakbeurs slaan we een brug van wetenschappelijke kennis naar concrete toepassingen. Ik ben blij dat dat deze partners vroegtijdig hun vertrouwen in dit nieuwe event hebben uitgesproken en hebben meegewerkt aan de invulling. Ik heb er dan ook hoge verwachtingen van’, aldus van Van Leent.
Materials 2013 herbergt een breed scala aan exposanten:
Het gebruik van robots in fabrieken over de hele wereld blijft in hoog tempo doorgaan:…
Het aantal vacatures nam in het derde kwartaal af met vijfduizend en het aantal werklozen…
De Koninklijke Marine staat voor de uitdaging om zijn vloot te onderhouden, waar die zich…
Soms sta je raar te kijken. Op een gewone dinsdagochtend zei mijn secretaresse dat ze…
Uit onderzoek van Reichelt Elektronik blijkt dat ruim 45 procent van de bedrijven van plan is binnen…
Jörg Machines, fabrikant van plaatbewerkingsmachines, opent in februari 2025 opnieuw haar deuren voor een exclusieve…