Hieruit blijkt dat hout in Europa terecht komt via een maas in de sanctieregeling. Milieudefensie ziet in Worldwood en Boogaerdt de belangrijkste daders.
Birmees hout is omstreden, omdat met de opbrengsten van de houthandel de Birmese junta het gewapende conflict financiert. Wegens die schendingen heeft de Europese Raad in 2008 een handelsboycot op Birmees hout ingesteld.
De directe houthandel van Birma naar Europa lijkt gestaakt, maar het hout komt via landen als Maleisië en Thailand alsnog op de Europese markt terecht. Daarvoor worden papieren vervalst om de Birmese origine te maskeren of het hout wordt verder verwerkt, waardoor de herkomst ervan officieel verandert.
In Nederland zijn Koninklijke Boogaerdt Groep en Worldwood grote spelers in de handel in Birmees teak voor de jachtbouw. Zij geven zelf aan het teakhout via zagerijen in onder andere Maleisië en Thailand in te kopen.
Het omzeilen van de sanctieregeling door Nederlandse en Europese bedrijven levert oneerlijke concurrentie op voor bedrijven die zich wel aan de boycot houden, zoals de Nederlandse houthandel DLH.
Het gebruik van robots in fabrieken over de hele wereld blijft in hoog tempo doorgaan:…
Het aantal vacatures nam in het derde kwartaal af met vijfduizend en het aantal werklozen…
De Koninklijke Marine staat voor de uitdaging om zijn vloot te onderhouden, waar die zich…
Soms sta je raar te kijken. Op een gewone dinsdagochtend zei mijn secretaresse dat ze…
Uit onderzoek van Reichelt Elektronik blijkt dat ruim 45 procent van de bedrijven van plan is binnen…
Jörg Machines, fabrikant van plaatbewerkingsmachines, opent in februari 2025 opnieuw haar deuren voor een exclusieve…