Categories: Actueel

Minder faillissementen én minder starters

Tijdens het tweede kwartaal van 2016 is de bedrijfspopulatie met 21.156 entiteiten gegroeid. Het aantal bedrijven groeit wel tien procent minder hard dan een jaar geleden. Het aantal faillissementen daalde in het tweede kwartaal met 16 procent ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. Het aantal opheffingen nam met 11 procent juist toe en het aantal starters blijft nagenoeg gelijk.

Bedrijfsleven stabiliseert

Peter Schoenmaker, director sales & development bij Graydon zegt hierover: ‘Na de crisis zagen we een sterke opleving in het aantal starters en een daling van de faillissementen. Die daling zet zich nog steeds voort. Met maar liefst 16 procent minder faillissementen in het Nederlandse bedrijfsleven ten opzichte van vorig jaar, zien we dat het bedrijfsleven zich duidelijk stabiliseert. Bij de starters zien we een lichte groei ten opzichte van vorig jaar.’

Daling aantal starters

De netto-groei van het Nederlandse bedrijfsleven berekent bedrijfsinformatiespecialist Graydon door het aantal starters te verminderen met het aantal opheffingen en faillissementen. In vergelijking met de eerste drie maanden van dit jaar zien we dat het aantal starters met 21 procent is gedaald, het aantal faillissementen daalt met 13 procent en ook de opheffingen zijn met 11 procent afgenomen.

Energiesector groeit hardst

De energiesector toont tijdens het tweede kwartaal de sterkste toeneming van groei in vergelijking met dezelfde periode vorig jaar. De branche groeide 76 procent harder dan een jaar eerder. Ook in vergelijking met de eerste drie maanden van dit jaar verdubbelde deze sector zijn groei.

De landbouw en visserij en (semi)overheid zijn de enige sectoren die tijdens het tweede kwartaal van 2016 geen netto-groei laten zien. De landbouw en visserij is dit kwartaal met 0,07 procent gekrompen. Vorig kwartaal noteerde deze sector nog een groei van 469 entiteiten, nu zijn dat er 64 minder. Net als vorige kwartalen is de (semi)overheid licht gekrompen.’

Gelderland en Groningen

In tegenstelling tot vorig kwartaal is er geen enkele provincie meer waar de bedrijvigheid krimpt. Toch zien we in bijna alle provincies een afname van de netto-groei ten opzichte van een jaar eerder. De provincies Gelderland en Groningen vormen hierop de enige uitzondering. In Gelderland groeide de bedrijvigheid juist harder dan in dezelfde periode vorig jaar (+20 procent). Dat komt vooral omdat in deze provincie het aantal starters toegenomen is, in vergelijking met een jaar eerder (+6 procent).
In Groningen groeide de bedrijvigheid met 3,5 procent harder dan vorig jaar. In deze provincie groeide het aantal starters met maar liefst 8 procent. Geen enkele andere provincie in Nederland vertoont een dergelijke groei.

De redactie

Recent Posts

AI belangrijk thema tijdens Machinebouw-event

Bijna veertig partijen doen dit jaar mee aan het Machinebouw-event, georganiseerd door FHI. De dag voor…

12 uur ago

Cyberaanval treft 90% van de productiebedrijven

Je kan beter vragen wie in de industrie niet te maken heeft gehad met een…

12 uur ago

5 redenen waarom het einde van het jaar het beste moment is om machines te verkopen

Waarom is juist het einde van het jaar een ideaal moment om ongebruikte machines te…

1 dag ago

Verhuizing nabij voor Harry Hersbach Tools

Harry Hersbach Tools, leverancier van gereedschap voor de metaalverwerkende industrie, vertrekt uit Schiedam en neemt…

1 dag ago

Samenwerking opent nieuwe mogelijkheden in snijtechnologie

Hypertherm Associates, bekend om zijn plasma- en waterstraalsnijsystemen, en BLM Group, specialist in lasersnij- en…

1 dag ago

Metaal Recycling Federatie doet oproep aan politiek om regeldruk

Voorzitter Willeke Ketting van de Metaal Recycling Federatie (MRF) deed in Perscentrum Nieuwspoort een dringende…

2 dagen ago