Minder staalaanbod, hogere prijzen

Foto van: De redactie
Geplaatst door De redactie

Staal is nog steeds niet in trek. Er is teveel aanbod, terwijl de vraag naar staal (met name uit de bouwsector) nog relatief zwak is. Het goede nieuws is echter dat de productie mondiaal afneemt.

Dit schrijft Casper Burgering, senior sector econoom – Industrie & Industriële Metalen bij ABN AMRO-bank in de in de Industriële Metalen Monitor van 29 februari 2016.

In 2015 zagen we de mondiale output krimpen met 2,2 procent. Maar ondanks de krimp in output bleef het overaanbod de markt overheersen en dat dicteerde de prijzen. Begin 2016 zien we dat het tempo van de krimp meer snelheid krijgen. Want de mondiale staaloutput is in januari met 7,1 procent afgenomen en zelfs bij staalgigant China zien we een krimp in output van 7,8 procent. Met name de productiebeperkingen in China zijn zeer welkom. Door de jaren heen heeft China zijn capaciteit in een hoog tempo uitgebreid en kon de binnenlandse vraag het totale aanbod niet aan. De exportmarkt werd als gevolg hiervan overspoeld met goedkoper Chinees staal, waar met name Europa en de VS veel last van hadden. Met de krimp in output in China is zeker een goede weg ingeslagen, maar het zal nog een tijd duren voordat marktbalans zal worden bereikt.

Staal uit China vs. Europa

  

Als reactie op de toestroom van goedkoper Chinees (maar ook Russisch) staal heeft Europa onlangs importbeperkende opslagen geïntroduceerd op bepaalde typen staal (met opslagpercentages variërend van 14-26 procent). Dit heeft de interne Europese markt goed gedaan, want sinds half februari neemt het aantal Europese orders voor Europees plaatstaal weer toe.

Toch is er nog steeds een verschil in staalprijzen van China versus Europa. De staalprijzen in Europa staan in vergelijking met die van China nog steeds op een hoger niveau, inclusief transport en additionele kosten. Maar het verschil is begin 2016 verder afgenomen. Overcapaciteit is een structureel probleem in de mondiale staalmarkt en dat is niet alleen een Chinees probleem. Dat China hier een prominente rol speelt staat vast, maar zoals we in eerdere
Monitoren hebben aangegeven, kampt ook Europa met overcapaciteit.

Zie hier de volledige Industriële Metalen Monitor van 29 februari 2016

 ABN AMRO – Industriele Metalen Monitor 29 februari 2016..