MIT print 3D-objecten met glas (video)

Voor de duidelijkheid: MIT’s 3D-glasprinter is niet de eerste 3D-printer die kan werken met glas. Wel biedt MIT’s printer naar eigen zeggen belangrijke voordelen ten opzichte van bestaande printtechnieken.

Fragiel

3D-printtechnieken die werken met hoge temperaturen (bijvoorbeeld metaal of ceramiek) zijn in beginsel ook geschikt om met glas te werken. Helaas levert dit zeer fragiele en troebele glasproducten op. Volgens de recent gepubliceerde paper ‘Additive Manufacturing of Optically Transparent Glass’ kan de printer doorzichtig glas printen met eigenschappen die conventioneel geproduceerde glasproducten benaderen.

3D-printen met glas

Wat is er dan het allerbelangrijkst als je wilt 3D-printen met glas? Volgens MIT is dit temperatuur. Terwijl conventionele technieken werkten met glaspoeder op een printbed, werkt het MIT-team van begin tot eind met gesmolten glas.

Om dit te kunnen verdeelden ze de printer in secties met een gecontroleerde temperatuur. Bovenin zit een oven en smeltkroes die constant rond de 1 000 graden Celcius heet zijn. De printruimte daaronder wordt qua temperatuur net boven het smeltpunt van glas gehouden.

Via een verhitte spuitkop van aluminiumoxide wordt het glas vanuit de smeltkroes naar de printruimte vervoerd. Als de print af is wordt het 3D-geprinte object langzaam afgekoeld om te voorkomen dat het glas barst.

Materiaal

Het prototype van de printer werkt momenteel specifiek met conventioneel glas op basis van siliciumoxide, zoals dit ook in vensters wordt gebruikt. Potentieel is het wel mogelijk om andere typen glas te printen, wanneer op andere temperaturen wordt gewerkt.

Uitdagingen

De machine werkt nog niet volautomatisch. Het printen wordt aangestuurd door designsoftware, net als een conventionele 3D-printer, maar het starten, stoppen en afknippen van het glasfilament is nog een handmatige handeling. Het team van MIT zoekt hiervoor nog naar mogelijke oplossingen op basis van perslucht, knipscharen of een ventiel.

De redactie

Recent Posts

Wereldwijde dichtheid fabrieksrobots verdubbeld

Het gebruik van robots in fabrieken over de hele wereld blijft in hoog tempo doorgaan:…

2 dagen ago

Arbeidsmarkt iets minder krap in derde kwartaal

Het aantal vacatures nam in het derde kwartaal af met vijfduizend en het aantal werklozen…

3 dagen ago

Koninklijke Marine 3D-print reserveonderdelen (video)

De Koninklijke Marine staat voor de uitdaging om zijn vloot te onderhouden, waar die zich…

3 dagen ago

Column Joachim Driessen: Op staande voet

Soms sta je raar te kijken. Op een gewone dinsdagochtend zei mijn secretaresse dat ze…

3 dagen ago

In zes stappen een cobot integreren

Uit onderzoek van Reichelt Elektronik blijkt dat ruim 45 procent van de bedrijven van plan is binnen…

3 dagen ago

Huisbeurs in herhaling voor Jörg Machines

Jörg Machines, fabrikant van plaatbewerkingsmachines, opent in februari 2025 opnieuw haar deuren voor een exclusieve…

3 dagen ago