Categories: Actueel

MKB profiteert volop van WBSO

Staatssecretaris Keijzer (EZK): ‘Nederlandse bedrijven hebben in 2017 hun uitgaven voor onderzoek en ontwikkeling op peil gehouden. Dat is belangrijk, omdat de sterke economische groei er voor zorgt dat bedrijven zich vooral moeten richten op de toenemende vraag en productie. Het overgrote aandeel mkb’ers in deze groep laat zien dat zij niet alleen het fundament van onze economie zijn, maar ook een belangrijke bijdrage leveren aan vernieuwing in vele sectoren als de bouw, de verpakkingsindustrie of data-toepassingen. Onderzoek en ontwikkeling blijft de basis voor onze internationale concurrentiepositie.’

2017 in cijfers

Via de WBSO kunnen bedrijven een deel van de loonkosten en andere uitgaven voor onderzoek en ontwikkeling verlagen. In 2017 kende de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland, die de WBSO namens het ministerie van EZK uitvoert, in totaal 135.900 projecten toe. Dit aantal projecten staat gelijk aan circa 83.000 hoogwaardige arbeidsplaatsen in de research & development. Bij deze projecten was verreweg het grootste deel (96%) een ontwikkelingstraject voor een nieuw product, productieproces of programmatuur, in 4 procent van de projecten ging het om een technisch-wetenschappelijk onderzoek. 

De cijfers over afgelopen jaar laten zien dat Amsterdam (met 1.923 bedrijven), de omgeving Eindhoven (1.726 bedrijven) en Utrecht (1.534 bedrijven) het meest gebruik maken van de regeling. In de provincies Noord-Brabant, Zuid-Holland en Noord-Holland geven bedrijven het meeste uit aan R&D.Eén van de bedrijven die succesvol gebruik maakt van de innovatieregeling is Dacom in Emmen, dat via data-apparatuur telers helpt hun gewassen te optimaliseren. Door sensoren te combineren met satellietbeelden en internetapplicaties wordt het gebruik van water, bestrijdingsmiddelen en meststoffen beter op elkaar afgestemd. Zo wordt de oogst verbeterd, het gebruik van de hoeveelheid hulpstoffen verminderd en duurzaamheid gestimuleerd. Met de recente WBSO-bijdrage onderzoekt het bedrijf nu het gebruik van deze technologie op de lange afstand. 

Het bedrijf Lagerwey uit Barneveld bedacht met hulp van de WBSO een hijskraan die meeklimt in de opbouw van windmolens. Omdat de masthoogte van deze turbines steeds verder toeneemt moeten kranen ook steeds hoger worden. Doordat de nieuwe hijskraan zichzelf vasthoudt en zodoende niet veel ruimte nodig heeft kan zo op meer plekken makkelijker gebouwd worden. Daarbij blijft de ondergrond beschikbaar voor bijvoorbeeld akkerbouw. Die combinatie zorgt voor tijd- en milieuwinst en lagere kosten.

www.rijksoverheid.nl  

De redactie

Recent Posts

Wereldwijde dichtheid fabrieksrobots verdubbeld

Het gebruik van robots in fabrieken over de hele wereld blijft in hoog tempo doorgaan:…

1 dag ago

Arbeidsmarkt iets minder krap in derde kwartaal

Het aantal vacatures nam in het derde kwartaal af met vijfduizend en het aantal werklozen…

2 dagen ago

Koninklijke Marine 3D-print reserveonderdelen (video)

De Koninklijke Marine staat voor de uitdaging om zijn vloot te onderhouden, waar die zich…

2 dagen ago

Column Joachim Driessen: Op staande voet

Soms sta je raar te kijken. Op een gewone dinsdagochtend zei mijn secretaresse dat ze…

3 dagen ago

In zes stappen een cobot integreren

Uit onderzoek van Reichelt Elektronik blijkt dat ruim 45 procent van de bedrijven van plan is binnen…

3 dagen ago

Huisbeurs in herhaling voor Jörg Machines

Jörg Machines, fabrikant van plaatbewerkingsmachines, opent in februari 2025 opnieuw haar deuren voor een exclusieve…

3 dagen ago