Mede doordat er te weinig jongeren voor dit ambacht kiezen, heeft de overheid besloten geen competentiegerichte variant te ontwikkelen. Dit, terwijl er de komende jaren structureel behoefte zal zijn aan nieuwe vakmensen. De NVvM (Nederlandse Vereniging van Modelmakerijen) heeft daarom besloten om in samenwerking met Kenteq een brancheopleiding modelmaker op te zetten die aansluit op de huidige structuur Fijnmechanische Verspaner of Operator.
Binnen de cyclus van ontwerp/design naar een product neemt de modelmakerij een cruciale rol in. Een ontwerper en diens klant willen van het ontwerp vooraf graag een prototype of zichtmodel zien. En in het verlende daarvan: zonder gietmodel, mal of matrijs kan een product vaak niet gemaakt worden. Nieuwe ontwerptechnieken, digitalisering (CAD/CAM), 3D, nieuwe materialen en nieuwe productiemethoden maken dat de modelmakersbranche, en in haar kielzog de gieterijindustrie, aan de vooravond staat van grote veranderingen en uitdagingen.
Dit heeft direct gevolg voor het werkgebied van de modelmakers. De NVvM zal deze ontwikkelingen uiteraard meenemen in de ontwikkeling van de brancheopleiding. Naar verwachting kunnen de eerste leerjongens in augustus 2012 beginnen aan de ‘vernieuwde’ brancheopleiding Modelmaker.
Het gebruik van robots in fabrieken over de hele wereld blijft in hoog tempo doorgaan:…
Het aantal vacatures nam in het derde kwartaal af met vijfduizend en het aantal werklozen…
De Koninklijke Marine staat voor de uitdaging om zijn vloot te onderhouden, waar die zich…
Soms sta je raar te kijken. Op een gewone dinsdagochtend zei mijn secretaresse dat ze…
Uit onderzoek van Reichelt Elektronik blijkt dat ruim 45 procent van de bedrijven van plan is binnen…
Jörg Machines, fabrikant van plaatbewerkingsmachines, opent in februari 2025 opnieuw haar deuren voor een exclusieve…