Mede doordat er te weinig jongeren voor dit ambacht kiezen, heeft de overheid besloten geen competentiegerichte variant te ontwikkelen. Dit, terwijl er de komende jaren structureel behoefte zal zijn aan nieuwe vakmensen. De NVvM (Nederlandse Vereniging van Modelmakerijen) heeft daarom besloten om in samenwerking met Kenteq een brancheopleiding modelmaker op te zetten die aansluit op de huidige structuur Fijnmechanische Verspaner of Operator.
Binnen de cyclus van ontwerp/design naar een product neemt de modelmakerij een cruciale rol in. Een ontwerper en diens klant willen van het ontwerp vooraf graag een prototype of zichtmodel zien. En in het verlende daarvan: zonder gietmodel, mal of matrijs kan een product vaak niet gemaakt worden. Nieuwe ontwerptechnieken, digitalisering (CAD/CAM), 3D, nieuwe materialen en nieuwe productiemethoden maken dat de modelmakersbranche, en in haar kielzog de gieterijindustrie, aan de vooravond staat van grote veranderingen en uitdagingen.
Dit heeft direct gevolg voor het werkgebied van de modelmakers. De NVvM zal deze ontwikkelingen uiteraard meenemen in de ontwikkeling van de brancheopleiding. Naar verwachting kunnen de eerste leerjongens in augustus 2012 beginnen aan de ‘vernieuwde’ brancheopleiding Modelmaker.
Digitalisering is de drijvende kracht achter de toekomst van de maakindustrie. Terwijl termen als Smart Industry…
Machinefabrikant Style uit Bunschoten-Spakenburg heeft acht freesmachines geleverd aan de Vlaamse Dienst voor Arbeidsbemiddeling en Beroepsopleiding…
Denk je dat het voor jou als OEM of machinebouwer zo’n vaart niet zal lopen?…
Het consortium PIXEurope, dat bestaat uit partijen uit elf landen waaronder Nederland, is geselecteerd voor…
In mijn vrije tijd ben ik een fervent toerskiër. Er is niets mooier dan op…
Metaalbewerkingsbedrijf GP Stainless heeft eerder dit jaar een Durmazlar vlakbedlaser en kantbank, eveneens van Durmazlar,…